De zoete waarheid over suiker

Suiker is een algemene term voor zoetstoffen die voornamelijk afkomstig zijn uit suikerriet en suikerbiet. Maar wist je dat er verschillende soorten zijn? We hebben natuurlijk de witte en bruine suiker die we allemaal kennen, maar er is ook rietsuiker, bietsuiker, palmsuiker, kokosbloesemsuiker, en ga zo maar door. De lijst is eindeloos!

De zoete waarheid over suiker

De impact van suiker op je gezondheid

Nu we weten wat het is, moeten we het ook hebben over de impact van suiker op onze gezondheid. Te veel kan leiden tot een reeks gezondheidsproblemen, zoals overgewicht, type 2 diabetes, hartziekten en tandbederf. Dit betekent echter niet dat we suiker volledig uit ons dieet moeten bannen. Zoals met alles, draait het allemaal om balans.

Wat doet je lichaam met suiker?

Zodra je suiker (of een product waarin het verwerkt zit) consumeert, begint je spijsverteringssysteem het af te breken tot zijn eenvoudigste vorm: glucose. Glucose is een soort suiker die direct in je bloedbaan terechtkomt en door je lichaam wordt gebruikt als energiebron. Wanneer de glucosewaarden in je bloed stijgen, reageert je lichaam door een hormoon genaamd insuline aan te maken. Insuline wordt geproduceerd door de alvleesklier en helpt bij het transport van glucose van je bloedbaan naar je cellen, waar het kan worden gebruikt voor energie.

Als er echter te veel glucose in het bloed zit en je cellen vol zijn, wordt de overtollige glucose opgeslagen als vet. Dat is de reden waarom een te hoge suikerconsumptie kan leiden tot gewichtstoename. Maar dat is nog niet alles. Te veel kan ook leiden tot insulineresistentie, waarbij je cellen minder gevoelig worden voor insuline. Dit kan op zijn beurt leiden tot hogere bloedsuikerspiegels en uiteindelijk tot type 2 diabetes.

Suiker werkt op de hersenen op een manier die je misschien niet verwacht. Het veroorzaakt een afgifte van dopamine, het ‘gelukshormoon’. Daarom voelen we ons vaak goed na het eten van iets zoets. Maar let op, suiker kan verslavend zijn, en het constante verlangen naar zoetigheid kan leiden tot een ongezond voedingspatroon.

Daarnaast kan een constante hoge suikerinname leiden tot ontstekingen in het lichaam, wat is gekoppeld aan een reeks gezondheidsproblemen, waaronder hartziekten.

Hoeveel gram per dag is verantwoord?

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert dat volwassenen en kinderen hun dagelijkse inname van vrije suikers (dit zijn suikers toegevoegd aan voedsel en dranken door de fabrikant, kok of consument, en suikers van nature aanwezig in honing, siropen, vruchtensappen en vruchtensapconcentraten) verminderen tot minder dan 10% van hun totale energie-inname. Een verdere vermindering tot onder de 5% of ongeveer 25 gram (6 theelepels) per dag zou extra gezondheidsvoordelen opleveren.

Hoe beheers je jouw suikerinname?

Nu we weten wat suiker met ons lichaam doet, hoe kunnen we dan onze suikerinname beheersen? Het is gemakkelijker dan je denkt! Begin met het lezen van voedingsetiketten en wees je bewust van verborgen suikers. Kies voor natuurlijke zoetstoffen zoals fruit, en probeer je smaakpapillen te trainen om minder zoete voeding te waarderen.

De mythen en misvattingen over suiker

Laten we eerlijk zijn, er zijn veel mythen en misvattingen over suiker die rondzweven. Je hebt misschien gehoord dat het hyperactiviteit bij kinderen veroorzaakt, of dat bruine- gezonder is dan witte suiker. Wel, het is tijd om deze mythen te ontkrachten. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat suiker hyperactiviteit veroorzaakt, en hoewel bruine suiker wat mineralen bevat, is het verschil in gezondheidsvoordelen minimaal.

Suiker in ons dagelijks eten

Je zult verbaasd zijn om te weten hoeveel het er in ons dagelijks eten zit. Het zit niet alleen in snoep en gebak, maar ook in producten waarvan je het misschien niet verwacht, zoals brood, sauzen en zelfs ‘gezonde’ snacks. Het is dus belangrijk om altijd het etiket te lezen en bewust te zijn van wat je eet.

Hoeveel klontjes suiker in een blikje cola?

Een blikje cola van 355 ml (12 ounces) bevat ongeveer 39 gram suiker. Dit komt overeen met ongeveer 10 theelepels suiker​​. Dat is best veel, nietwaar? Het is altijd goed om bewust te zijn van de hoeveelheid suiker in de drankjes die we consumeren.

De rol van suiker in koken en bakken

Suiker speelt een belangrijke rol in de keuken, en niet alleen om dingen zoeter te maken. Het helpt bij het bruinen en het toevoegen van textuur in bakproducten, en het kan ook helpen om de smaken in een gerecht te balanceren. Het is dus niet altijd slecht, zolang je het maar met mate gebruikt.

Alternatieven voor suiker

Als je probeert om je suikerinname te verminderen, zijn er veel suikervervangers beschikbaar. Van honing en agavesiroop tot stevia en xylitol, er zijn tal van opties om te overwegen. Maar onthoud, hoewel deze alternatieven misschien minder calorieën bevatten, moeten ze nog steeds met mate worden gebruikt.

Extra informatie

Diabetes bij kinderen, wat zijn de symptomen?
Vitaminen en mineralen, waar zijn ze goed voor?
De ongezouten waarheid: We eten teveel zout!
Het geheim van energiedrank: Hoe slecht is het?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *