Preconceptioneel advies, een mondvol hè? Het betreft de zorg en begeleiding die gegeven wordt vóórdat je zwanger wordt. Het idee is dat gezonde ouders een grotere kans hebben op een gezond kind. En dat willen we natuurlijk allemaal! In dit stadium worden potentiële ouders aangemoedigd om hun gezondheid te optimaliseren voordat ze een baby proberen te krijgen. Dit omvat zowel fysieke als geestelijke gezondheid, en varieert van voeding en lichaamsbeweging tot medische geschiedenis en genetische risico’s.
Waarom is preconceptioneel advies belangrijk?
Nu denk je misschien: “Waarom al die moeite doen voor iets dat zo natuurlijk is als het krijgen van een kind?” Nou, goede vraag! Het antwoord is simpel: preventie, voorkomen is immers beter dan genezen. Enkele van de grootste risico’s voor de gezondheid van zowel moeder als baby, zoals vroeggeboorte, laag geboortegewicht, aangeboren afwijkingen en chronische ziekten, kunnen soms worden voorkomen of verminderd door preconceptionele zorg.
Het is een kans voor zorgverleners om de algehele gezondheid van toekomstige ouders te verbeteren, de leefstijl te optimaliseren en eventuele genetische risico’s te identificeren. Dus, wie wil er niet dat extra voordeel?
Wat kun je verwachten van preconceptioneel advies?
Een preconceptioneel consult is meer dan alleen een bezoek aan een dokter. Het kan ook gesprekken met een diëtist, een genetisch adviseur of een geestelijk gezondheidsprofessional omvatten. Bij zo’n consult wordt er gekeken naar je gezondheidsgeschiedenis, levensstijl en omstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan voeding, alcoholgebruik, medicijngebruik, eerdere zwangerschappen, familieziekten en genetische aandoeningen. Daarnaast wordt ook gekeken naar zaken als stress en mentale gezondheid.
Op basis van dit alles krijg je advies en begeleiding om de beste keuzes te maken voor jou en je toekomstige kind. Dit kan gaan over het aanpassen van je dieet, stoppen met roken, het aanpassen van medicatie, of het nemen van foliumzuur.
Waar kun je een afspraak maken voor preconceptioneel advies?
Een afspraak voor preconceptioneel advies kun je vaak maken bij verschillende gezondheidszorgaanbieders. Hieronder volgen enkele mogelijke opties:
Huisarts
Je huisarts is vaak het eerste aanspreekpunt voor al je gezondheidsgerelateerde vragen en problemen. Je huisarts kan je niet alleen basaal advies geven over preconceptiezorg, maar kan je ook doorverwijzen naar andere specialisten indien nodig.
Verloskundige praktijken
Verloskundigen zijn gespecialiseerd in zwangerschapszorg, dus zij kunnen je ook helpen met preconceptiezorg. In sommige gevallen kun je direct een afspraak maken met een verloskundige, zonder verwijzing van de huisarts.
Gynaecologen
In sommige gevallen, vooral als er sprake is van specifieke medische of genetische risico’s, kan het nodig zijn om preconceptioneel advies te krijgen van een gynaecoloog. Normaal gesproken heb je hiervoor een verwijzing van je huisarts nodig.
Fertiliteitsklinieken
Als je moeite hebt om zwanger te worden, kun je ook een afspraak maken voor preconceptioneel advies bij een fertiliteitskliniek. Zij hebben specialisten in dienst die je kunnen helpen met alle aspecten van preconceptiezorg en vruchtbaarheidsproblemen.
Gespecialiseerde preconceptiezorgklinieken
In sommige regio’s zijn er klinieken die zich specifiek richten op preconceptiezorg. Deze klinieken hebben teams van verschillende gezondheidszorgprofessionals, zoals diëtisten, genetische adviseurs en geestelijke gezondheidszorgprofessionals, om een uitgebreid preconceptioneel advies te geven.
Voordat je een afspraak maakt, is het belangrijk om eerst te controleren welke diensten worden vergoed door je zorgverzekeraar. Het is ook nuttig om te vragen wat de verwachte kosten zijn, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Extra informatie
Stoppen met roken voor of tijdens de zwangerschap
Wat is Foetaal AlcoholSyndroom? En hoe ernstig is dit?
Welke zwangerschapscontroles kun je verwachten en waar dienen ze voor?
Rhesusfactor tijdens de zwangerschap, hoe belangrijk is dit te weten?
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com