Bij elkaar blijven voor de kids. Is dat een verstandige keuze?

Het is een scenario dat zich vaak afspeelt in gezinnen over de hele wereld: de relatie tussen de ouders is verre van ideaal, maar ze kiezen ervoor om bij elkaar te blijven “voor de kinderen”. Maar is deze beslissing werkelijk het beste voor het hele gezin? Is bij elkaar blijven voor de kids, een verstandige keuze?

Bij elkaar blijven voor de kids. Is dat een verstandige keuze?

De redenering achter de keuze

Het idee om bij elkaar te blijven voor de kinderen komt voort uit een nobele intentie. Ouders willen hun kinderen een stabiele, ongebroken thuisomgeving bieden. Het idee om de kinderen door de pijn en het verdriet van een scheiding te laten gaan, kan voor veel ouders ondraaglijk zijn.

Bovendien is het een maatschappelijke perceptie dat een ‘normaal’ gezin bestaat uit twee ouders. Het uiteenvallen van dit beeld kan gevoelens van falen of schuld veroorzaken. Maar hier rijst de vraag: zijn deze redeneringen voldoende om in een ongelukkige relatie te blijven?

De impact op de kinderen

Wetenschappelijk onderzoek geeft aan dat kinderen heel gevoelig zijn voor de emotionele toestand van hun ouders. Wanneer ouders voortdurend ruzie maken, gespannen of ongelukkig zijn, voelen kinderen dit. Dit kan leiden tot stress, angst en andere emotionele problemen bij kinderen.

Kinderen hebben een veilige, liefdevolle en harmonieuze omgeving nodig om gezond op te groeien. In een gezin waarin de ouders voortdurend in conflict zijn, kan deze omgeving ontbreken. Een scheiding kan in deze gevallen juist een positieve stap zijn, omdat het de mogelijkheid biedt voor een meer vredige en stabiele omgeving voor het kind.

Het effect op de ouders

Het is belangrijk om te onthouden dat de keuze om bij elkaar te blijven voor de kinderen niet alleen invloed heeft op de kinderen, maar ook op de ouders. Het voortdurend onderdrukken van je eigen gevoelens van ontevredenheid en ongelukkigheid kan leiden tot ernstige mentale en emotionele problemen.

Bovendien, door in een ongelukkige relatie te blijven, kan je onbewust het signaal afgeven aan je kinderen dat het oké is om genoegen te nemen met minder in het leven. Het is belangrijk om te beseffen dat kinderen vaak hun ouders als rolmodellen zien.

Alternatieve opties

Soms kan het helpen om professionele hulp te zoeken, zoals relatietherapie, om te proberen de relatie te verbeteren. Maar in andere gevallen kan het beter zijn om de relatie te beëindigen.

Het is belangrijk om te onthouden dat een scheiding niet noodzakelijkerwijs negatief hoeft te zijn voor kinderen. Als de scheiding op een respectvolle, zorgvuldige manier wordt beheerd, kunnen kinderen leren omgaan met deze verandering. Ouders kunnen ervoor zorgen dat kinderen nog steeds liefde, stabiliteit en steun ervaren, zelfs als ze niet langer samen zijn.

Hoe weet je of het beter is om uit elkaar te gaan?

Uit elkaar gaan of scheiden is een zeer persoonlijke beslissing en kan afhangen van verschillende factoren. Er zijn echter een aantal signalen die erop kunnen wijzen dat een relatie mogelijk niet gezond of bevredigend is.

Gebrek aan communicatie
Communicatie is de sleutel tot een gezonde relatie. Als je merkt dat je moeite hebt om openlijk en eerlijk met je partner te communiceren, of als je merkt dat je je gevoelens of zorgen voor jezelf houdt, kan dat een teken zijn dat er iets niet klopt.

Voortdurende ruzies en conflicten
Af en toe een meningsverschil of een kleine ruzie hebben is normaal. Maar als je merkt dat je voortdurend ruzie maakt, zelfs over kleine dingen, en dat deze conflicten niet op een gezonde manier worden opgelost, kan dat wijzen op diepere problemen.

Gebrek aan respect
Respect is cruciaal in elke relatie. Als je merkt dat je partner je niet respecteert, je belachelijk maakt, je kleineert, of je gevoelens negeert, kan dat een teken zijn dat het tijd is om de relatie te heroverwegen.

Ongelukkig voelen
Als je merkt dat je meer ongelukkig dan gelukkig bent in je relatie, is dat een duidelijk teken dat er iets niet klopt. Het is normaal om af en toe ups en downs te hebben, maar als je merkt dat de downs overheersen, is het wellicht tijd om na te denken over wat je echt wilt.

Het gevoel hebben dat je op eierschalen loopt
Als je voortdurend op je hoede bent, bang om iets verkeerds te zeggen of te doen uit angst voor de reactie van je partner, dan is dat een indicatie dat er iets mis is.

Misbruik
Dit kan fysiek, emotioneel, verbaal of seksueel zijn. Als er enige vorm van misbruik in je relatie is, is het belangrijk om hulp te zoeken. Niemand verdient het om misbruikt te worden, en er zijn middelen en organisaties die kunnen helpen.

Hoe vertel je kinderen dat je gaat scheiden?

Het vertellen aan je kinderen dat je gaat scheiden kan een van de moeilijkste gesprekken zijn die je ooit zult hebben. Het is echter belangrijk om het op een zorgvuldige en doordachte manier te doen om hun angst en verwarring zoveel mogelijk te beperken. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:

Maak een plan
Het is belangrijk dat beide ouders voorafgaand aan het gesprek op één lijn zitten over wat er zal worden gezegd. Dit helpt om verwarring te vermijden en zorgt ervoor dat het kind consistentie krijgt in de boodschap.

Kies het juiste moment
Kies een moment waarop je kinderen tijd hebben om de informatie te verwerken en vragen te stellen. Probeer het niet te vertellen vlak voordat ze naar school of naar bed gaan.

Vertel het samen
Indien mogelijk, vertel het nieuws samen. Dit geeft aan dat jullie nog steeds een team zijn als het gaat om het ouderschap.

Wees duidelijk en eerlijk
Gebruik duidelijke en begrijpelijke taal. Vermijd de schuld te geven of negatief te praten over de andere ouder. Leg uit dat scheiden betekent dat mama en papa niet meer samenwonen of getrouwd zijn, maar dat ze altijd van hen zullen houden en voor hen zullen zorgen.

Benadruk dat zij geen schuld hebben
Veel kinderen denken ten onrechte dat zij de oorzaak zijn van de scheiding. Het is belangrijk om hen gerust te stellen dat dit niet het geval is. Maak duidelijk dat volwassenen beslissingen nemen en dat dit niets met hen te maken heeft.

Wees voorbereid op reacties
Elk kind reageert anders. Sommige kinderen kunnen boos zijn, anderen kunnen verdrietig zijn, en sommigen zullen misschien niet meteen reageren. Wees er om hen te ondersteunen en laat hen hun gevoelens uiten.

Blijf open voor vragen
Kinderen zullen waarschijnlijk veel vragen hebben na het horen van het nieuws. Blijf open en bereid om hun vragen te beantwoorden op een manier die gepast is voor hun leeftijd en begrip.

Het vertellen aan je kinderen dat je gaat scheiden is nooit makkelijk, maar door het zorgvuldig en liefdevol te doen, kun je helpen om de overgang voor hen zo soepel mogelijk te laten verlopen. Vergeet niet om de steun van een professional te zoeken als je merkt dat je kinderen het bijzonder moeilijk hebben met de verandering.

Extra informatie

Een relatiedip: Samen sterker eruit komen
Op punt van scheiden? Hoe is de alimentatie geregeld?
Hoe zit het precies met partneralimentatie?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *