Heb je het gevoel dat je soms tegen een muur praat als je probeert een gesprek te voeren met je opgroeiende tiener? Welkom in de wondere wereld van pubercommunicatie. Maak je geen zorgen: je bent niet de enige die hiermee worstelt. Praten met je puber, kan nogal een dingetje zijn…
Tien tips om te praten met je puber
Herken de puber-brein uitdagingen
Eerst en vooral, weet dat de hersenen van je puber nog volop in ontwikkeling zijn. Dit betekent dat ze anders denken, voelen en reageren dan volwassenen. Hun vermogen om toekomstige gevolgen in te schatten of impulsief gedrag te beheersen is nog niet volledig ontwikkeld.
Tip: Benader je tiener met begrip en empathie. Onthoud dat hun hersenen nog groeien en zich aanpassen.
Kies het juiste moment
Timing is alles. Probeer een gesprek aan te knopen wanneer je puber ontspannen en open lijkt. Net na school, wanneer ze overladen zijn met huiswerk of gestrest zijn over een toets, is misschien niet het beste moment.
Tip: Vraag hen wanneer een goed moment zou zijn om te praten. Het geeft hen het gevoel dat ze enige controle hebben over de situatie.
Luister meer, praat minder
We willen allemaal dat onze kinderen naar ons luisteren. Maar soms is het belangrijker om zelf te luisteren. Probeer actief te luisteren zonder direct advies of oplossingen te geven.
Tip: Stel open vragen zoals “Hoe voelde je je daarbij?” of “Wat denk je daarvan?”
Vermijd het lezing-circuit
Niemand, vooral pubers niet, houdt van lezingen. Als je je punt in een paar zinnen kunt maken, doe dat dan. Hoe korter en duidelijker, hoe beter.
Tip: In plaats van te zeggen “Je moet je huiswerk maken”, kun je vragen “Wat is je plan voor je huiswerk vanavond?”
Geef ze de ruimte
Soms willen tieners gewoon even niet praten. En dat is oké. Dwing ze niet tot een gesprek als ze er niet klaar voor zijn.
Tip: Laat ze weten dat je er bent als ze willen praten, maar geef ze ook de ruimte om op hun eigen tempo naar je toe te komen.
Wees authentiek
Jongeren hebben een zesde zintuig voor onechtheid. Wees eerlijk en oprecht in je gesprekken. Als je je zorgen maakt, vertel dat dan. Als je boos bent, erken dat gevoel, maar handel er niet impulsief naar.
Tip: Als je een fout maakt, geef dat dan toe. Het toont aan dat je ook maar een mens bent en dat iedereen kan leren van zijn fouten.
Respecteer hun privacy
Ja, je bent hun ouder en ja, je maakt je zorgen, maar respecteer ook hun behoefte aan privacy. Als ze je iets in vertrouwen vertellen, respecteer dat dan.
Tip: Vraag altijd toestemming voordat je gevoelige onderwerpen met anderen bespreekt, zelfs binnen de familie.
Maak er een gewoonte van
Regelmatige check-ins kunnen wonderen doen. Het hoeft niet elke dag een diep en betekenisvol gesprek te zijn, maar gewoon regelmatig vragen hoe het gaat kan de deur openen voor meer.
Tip: Vaste ‘praatmomenten’ zoals tijdens het avondeten kunnen helpen om het gesprek op gang te houden.
Gebruik hulpmiddelen
Boeken, films, of zelfs muziek kunnen geweldige gespreksstarters zijn. Als je een interessant onderwerp vindt, deel het met je puber.
Tip: Zeg iets als: “Ik las dit artikel over… Wat denk je daarvan?”
Onthoud: het is een fase
Het kan soms voelen alsof je puber van een andere planeet komt. Maar onthoud: het is een fase. Ze groeien, leren en ontwikkelen zich nog steeds. Blijf geduldig, blijf liefhebben en blijf communiceren.
Praten met je puber kan lastig zijn, maar haal diep adem, stap in hun schoenen en start het gesprek. Veel succes!
Extra informatie
Toen was je kind ineens een puber
Tijden veranderen, en pubers ook!
De puberteit, wat kun je verwachten?
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com