De najaarssymfonie van snotneuzen & snottebellen

Binnenkort is het weer zover: de bladeren verkleuren, de dagen worden korter, en – ja, je raadt het al – de snotneuzen maken hun jaarlijkse comeback. Vervelend? Zeker. Maar snot heeft ook een functie. Dus voordat je de volgende keer je neus snuit alsof je leven ervan afhangt, lees even mee. We gaan het hebben over waar die nattigheid in je neus vandaan komt, waar het goed voor is, en hoe je die neus het beste schoonhoudt. Ja, ook die van de allerkleinsten!

De najaarssymfonie van snotneuzen & snottebellen

Waar komt die snot eigenlijk vandaan?

Laten we bij het begin beginnen. Snot (technisch gezien: neusslijm) is een combinatie van water, zout en eiwitten, en wordt geproduceerd door de slijmvliezen in je neus. Het heeft verschillende functies, zoals het bevochtigen van de lucht die we inademen en het vangen van stofdeeltjes en bacteriën. Simpel gezegd: snot is je eigen persoonlijke luchtfiltersysteem.

Waar is snot eigenlijk goed voor?

Oké, toegegeven, een loopneus is nou niet bepaald glamorous. Maar geloof het of niet, dat slijmerige goedje is een wonder van Moeder Natuur. Hier een paar redenen waarom snot eigenlijk helemaal niet zo slecht is:

Bescherming tegen ziekteverwekkers
Snot vangt bacteriën en virussen op voordat ze je lichaam binnendringen.

Bevochtiging
Je neus droogt niet uit dankzij een laagje snot.

Filtering
Stof, pollen en andere kleine deeltjes? Geen probleem voor Mr. Snot.

Signaalfunctie
Verandert je snot van kleur of structuur? Dat kan een teken zijn dat er iets aan de hand is, zoals een infectie.

Wat kun je tegen een snotneus doen?

Een loopneus kan soms behoorlijk irritant zijn. Gelukkig zijn er allerlei manieren om de symptomen te verlichten:

Neussprays

Er zijn tal van neussprays op de markt, zowel medicinale als op basis van zoutoplossing. Ze kunnen helpen bij het verminderen van zwelling en het vrijmaken van de neusgangen.

Stomen

Een ouderwetse manier maar het werkt nog steeds: zet een pan met heet water op tafel, doe een handdoek over je hoofd en adem de stoom in.

Hydratatie

Drink genoeg water. Het klinkt simpel, maar hydratatie helpt om het slijm vloeibaar te houden, waardoor het makkelijker is om je neus te snuiten.

Hoe maak je de neusjes van de allerkleinsten schoon?

Als volwassene snuit je gewoon je neus, maar wat als je een baby of peuter hebt? Die kunnen hun neus nog niet snuiten. Voor die kleintjes zijn er andere oplossingen:

Zoutoplossing
Er zijn speciale druppels die veilig zijn voor baby’s en peuters.

Neuspeer
Dit is een soort rubberen bolletje waarmee je zachtjes snot uit het neusje kunt zuigen.

Tissue-methode
Met een tissue of wattenschijfje kun je voorzichtig het neusje schoonmaken. Zorg wel dat je dit voorzichtig doet om irritatie te voorkomen.

Wat is de beste manier om je eigen neus te reinigen?

Voor volwassenen geldt: de beste manier om je neus te reinigen is door gewoon te snuiten. Maar ook hier zijn er richtlijnen. Snuit bij voorkeur één neusgat tegelijk en doe dit niet te hard om te voorkomen dat je het snot dieper je sinussen in blaast, wat voor infecties kan zorgen.

Een andere optie is de Neti Pot, een klein kannetje dat gebruikt wordt om de neus te spoelen met een zoutoplossing. Het voelt misschien wat vreemd in het begin, maar het kan enorm helpen om je neus vrij te maken.

Extra informatie

Mijn kind heeft een verkoudheid

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *