Overblijven op de basisschool

We kennen het allemaal: de haastige ochtenden, de broodtrommels die gevuld moeten worden en de zorg of je kind wel goed opgevangen wordt tijdens de middagpauze. Overblijven op school, het klinkt zo simpel, maar er komt stiekem best veel bij kijken. En laten we eerlijk zijn, we willen allemaal dat onze kids een fijne, veilige en ook een beetje leerzame tijd hebben als ze overblijven op school, toch?

Overblijven op de basisschool

Wat is overblijven?

Even een stapje terug. Wat bedoelen we eigenlijk met ‘overblijven’? Simpel gezegd is overblijven de periode tussen de ochtend- en de middagsessie op de basisschool waarin kinderen lunchen en spelen. Omdat veel ouders werken, is het vaak niet mogelijk om kinderen thuis te laten eten. Dus, wat gebeurt er? Ze blijven over op school!

De magie van de broodtrommel

Laat me je iets vertellen over de broodtrommel. Die kleine doos is als een toverdoos voor kinderen. Open de deksel en tadaaa! Wat heeft mama of papa vandaag meegegeven? Het is zo’n eenvoudig ding, maar oh zo belangrijk voor de kleintjes. Een tip voor ouders: varieer eens met de inhoud. Niets is zo demotiverend als elke dag dezelfde boterham met kaas. Een beetje fruit, wat groenten of zelfs een klein verrassingskoekje kan wonderen doen voor de lunchervaring van je kind.

De rol van de overblijfmoeder

De overblijfmoeder (of -vader, natuurlijk) is een beetje zoals de dirigent van een klein, chaotisch orkest. Zij houdt alles in goede banen, zorgt voor een fijne sfeer en houdt een oogje in het zeil. Als je je ooit hebt afgevraagd wie die superhelden zijn, nou, dat zijn vaak vrijwillige ouders of betaalde krachten die worden ingezet om het overblijven in goede banen te leiden.

Speeltijd!

Wat is overblijven zonder speeltijd? Het moment waarop kinderen hun energie kwijt kunnen en even vrij zijn van de schoolbanken. Maar let op, beste ouders, speeltijd is méér dan alleen spelen. Het is ook een periode waarin kinderen sociale vaardigheden ontwikkelen, zoals samenwerken, delen en ruzies bijleggen. En ja, soms ontdekken ze ook dat modder en zand overal kunnen komen – ja, echt overal!

Toezicht en protocol

Het is een van de grootste zorgen van elke ouder: is mijn kind veilig tijdens het overblijven? Goed nieuws! Scholen nemen veiligheid zeer serieus. Ze zorgen voor voldoende toezicht, hebben vaak een protocol voor noodsituaties en stellen regels op om alles soepel te laten verlopen. Dus ja, je kunt met een gerust hart je kind laten overblijven.

Tips voor een soepel overblijfproces

Communicatie
Houd contact met de overblijfmoeder of -vader en de school. Goede communicatie is het halve werk.

Label alles
Zorg dat de broodtrommel, drinkbeker en rugzak van je kind zijn gelabeld.

Wees duidelijk over allergieën
Als je kind voedselallergieën heeft, zorg dan dat de overblijfmoeder dit weet.

Tijd
Probeer je kind op tijd naar school te brengen en op tijd op te halen. Niets is zo stressvol voor een kind als haasten.

De kosten

Het overblijven is vaak niet gratis. Hoeveel je betaalt kan variëren, afhankelijk van de school en of het overblijven door vrijwilligers of professionals wordt begeleid. Zorg dat je op de hoogte bent van de kosten om verrassingen te voorkomen.

Wat is een full continu rooster?

In dit systeem gaan kinderen elke schooldag van bijvoorbeeld 8.30 uur tot 14.00 uur naar school, zonder lange middagpauze. Dit betekent dus dat alle kinderen op school lunchen en er geen aparte overblijf meer is. Het rooster is elke dag hetzelfde, wat zorgt voor een hoop regelmaat.

De voordelen

Voor werkende ouders kan een full continu rooster een echte uitkomst zijn. Geen gedoe meer met halen en brengen voor de lunchpauze.

Voor kinderen is een vast dagritme heel belangrijk. Een full continu rooster biedt die stabiliteit.

Omdat er geen aparte overblijf meer georganiseerd hoeft te worden, kunnen leraren en begeleiders zich meer focussen op het onderwijs zelf.

Kinderen lijken over het algemeen positief te zijn over het full continu rooster. Ze vinden het fijn om elke dag hetzelfde ritme te hebben en het wegvallen van de ‘overblijfstress’ wordt als prettig ervaren.

Maar, hoe zit het met de lunch?

Goede vraag! Omdat alle kinderen op school blijven, wordt er meestal in de klas gegeten. Dit kan heel gezellig zijn, en het scheelt ook weer in de logistiek. Echter, dit betekent wel dat je als ouder nog steeds verantwoordelijk bent voor die magische broodtrommel!

Zijn er ook nadelen?

Ja, die zijn er zeker. De schooldag kan als intensiever worden ervaren, zowel door de leraren als door de kinderen. Ook kan het voor ouders die thuis zijn en gewend zijn om hun kinderen tussen de middag te zien, als een gemis worden ervaren.

Extra informatie

Het kiezen van de juiste basisschool
Voor het eerst naar de basisschool
Is de vrijwillige ouderbijdrage echt vrijwillig?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *