Wat zit er in een kraampakket?

Rond week 20 van de zwangerschap kun je bij je zorgverzekering een kraampakket aanvragen. Elke zorgverzekeraar heeft een iets ander beleid, dus het is belangrijk om de exacte procedure te controleren bij je specifieke verzekeraar. Over het algemeen kun je het kraampakket aanvragen via de website van je zorgverzekeraar, per telefoon of soms via een speciale app. Het is belangrijk dit tijdig te doen, want dit geeft je zorgverzekering voldoende tijd om het kraampakket samen te stellen en naar je op te sturen. Het is belangrijk om dit niet te laat te doen, want je wilt het kraampakket graag in huis hebben rond de 30e week van je zwangerschap.

Wat zit er in een kraampakket?

Wat is een kraampakket?

Een kraampakket is een doos vol met medische benodigdheden die je nodig hebt tijdens de bevalling en de eerste dagen erna. Het is zo’n belangrijk onderdeel van de bevalling in Nederland dat de meeste zorgverzekeringen het gratis verstrekken aan aanstaande moeders.

De items in het kraampakket zijn ontworpen om je te ondersteunen tijdens de bevalling en de eerste dagen daarna. Zo beschermen de kraammatrassen en onderleggers je bed en meubels tegen eventuele vlekken. Het kraamverband helpt bij het beheersen van postpartum bloedingen, wat volkomen normaal is na de bevalling. Steriele gaasjes en alcohol 70% worden gebruikt om alles schoon en hygiënisch te houden, wat belangrijk is om infecties te voorkomen.

Waarom wordt het kraampakket verstrekt?

Bevallen is prachtig, maar laten we eerlijk zijn, het kan ook best rommelig zijn. Het kraampakket bevat essentiële benodigdheden om ervoor te zorgen dat je zo veilig en hygiënisch mogelijk kunt bevallen, ongeacht of je ervoor kiest om thuis te bevallen of in het ziekenhuis. Bovendien, door het kraampakket al vroeg in de zwangerschap te ontvangen, kun je je mentaal beter voorbereiden op de bevalling.

Het is belangrijk om je kraampakket op tijd te bestellen. Hoewel het handig is dat veel zorgverzekeraars ze gratis aanbieden, moet je dit meestal zelf aanvragen en kan het even duren voordat je het daadwerkelijk in huis hebt. Zorg ervoor dat je je kraampakket rond de 30e week van je zwangerschap in huis hebt. Zo ben je op tijd voorbereid, mocht je kleintje besluiten om iets vroeger te komen dan verwacht!

Wat zit er in een kraampakket?

Oké, laten we dan nu naar de daadwerkelijke inhoud van het kraampakket gaan kijken. Hoewel de exacte inhoud van een kraampakket kan variëren afhankelijk van je zorgverzekering, zijn er een aantal items die je bijna altijd terugvindt:

Kraammatrassen
Dit zijn grote, absorberende pads die je bed beschermen tegen vloeistoffen tijdens en na de bevalling.

Onderleggers
Vergelijkbaar met kraammatrassen, maar kleiner. Ze zijn ideaal om op stoelen of andere oppervlakken te leggen waar de moeder tijdens de kraamtijd zal zitten.

Steriele gaasjes
Deze worden gebruikt om de navelstreng af te binden en om eventuele wonden schoon te maken.

Kraamverband
Dit is een extra absorberend verband dat speciaal is ontworpen om postpartum bloedingen te helpen beheersen.

Navelklem
Een steriele klem om de navelstreng veilig af te klemmen na de geboorte.

Desinfecterende zeep
Om handen en andere oppervlakken schoon te houden.

Wegwerphandschoenen
Voor gebruik bij elke situatie waar extra hygiëne gewenst is.

Alcohol 70%
Wordt gebruikt voor desinfectie.

Dit zijn de basisbenodigdheden die je kunt verwachten in een standaard kraampakket.

En als je het kraampakket niet nodig hebt gehad?

Mocht je kraampakket na de bevalling ongebruikt blijven, dan zijn er diverse goede doelen waar je het aan kunt doneren. Deze pakketten kunnen een wereld van verschil maken voor moeders in minder bedeelde gebieden, waar toegang tot dergelijke medische benodigdheden misschien niet zo vanzelfsprekend is. Hier zijn een paar organisaties die kraampakketten accepteren:

Stichting Baby Hope
Deze organisatie zamelt kraammaterialen in voor projecten in maar liefst 14 landen, waaronder landen in Afrika, Oost-Europa en Zuid-Amerika. Ze accepteren zowel complete als gedeeltelijk gebruikte kraampakketten.

Geboortenis
Geboortenis, gevestigd in Zutphen, werkt aan verschillende projecten om moeder- en kindzorg te verbeteren. Eén daarvan is het verzamelen en verspreiden van kraampakketten naar moeders die ze hard nodig hebben.

Kraamzorg Wereldwijd
Deze organisatie zet zich in voor betere kraamzorg in gebieden waar dat het hardst nodig is. Ze accepteren donaties van kraampakketten en andere kraamzorgbenodigdheden.

Voordat je je kraampakket doneert, is het een goed idee om contact op te nemen met de organisatie om te bevestigen dat ze het kunnen accepteren en om te weten te komen hoe je het het beste kunt versturen of afgeven. Zorg er ook voor dat alle items in het pakket nog ongebruikt en in de originele verpakking zitten. Doneren kan een geweldige manier zijn om een andere moeder te helpen die wellicht niet dezelfde toegang tot deze middelen heeft.

Extra informatie

Vloeien na de bevalling, waar is dat goed voor?
De kraamtijd: 10 tips voor een onvergetelijke en fijne ervaring

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *