Je kleintje wordt groot!

Je kan het nog als de dag van gisteren herinneren dat jullie kind geboren werd. Wat een strijd, een bevalling van 14 uur maar toen je baby huilend ter wereld kwam, was je bijna je langdurige bevalling weer vergeten. Want kijk eens naar die kleine voetjes, vingertjes, dat kleine bosje haar op zijn hoofd, en het leek of hij al naar je lachte. Tranen van pijn van de bevalling verdwenen als sneeuw voor de zon. En werden vervangen door tranen van geluk. Jullie eerste kind was geboren. Gelukkig maakten jullie gebruik van kraamzorg zodat je de eerste dagen ontlast werd. En op de geboortekaartjes was aangegeven wanneer bezoek welkom was.

Je kleintje wordt groot!

Slapen

Het slapen was nog niet zo gemakkelijk, wel had jullie kind een eigen bedje en een eigen kamer. Om toerbeurt gingen jullie uit bed om de baby te voeden. Dat ging de ene keer makkelijker dan de andere keer. En af en toe sliep jullie baby tussen jullie in, zodat jullie toch nog wat nachtrust konden pakken. Een goed slaappatroon ontwikkelen voor je baby maar ook voor jezelf is erg belangrijk. Gelukkig was er heel wat informatie rondom een slaaptraining. De babykamer was heel gezellig ingericht met alles er op en eraan. En met de camera hield je je kind in de gaten. Zo lief om je kind te horen of te zien zonder dat hij wakker werd. Wat een cadeau toch om een kind te hebben. Alhoewel niet altijd, want die smerige poepluiers waar je partner kokhalzend bij stond, waren niet echt leuke cadeautjes. En ja ineens word je kleintje groot, het is geen baby meer.

Peuter

Nee want je kind is nu een peuter! Een kind wordt doorgaans als peuter beschouwd tussen de leeftijd van ongeveer 1 tot 3 jaar. Het is een periode van enorme ontwikkeling, waarin kinderen leren lopen, praten en de wereld om hen heen verkennen met eindeloze nieuwsgierigheid. Het kan soms een pittige fase zijn voor ouders, maar ook eentje vol magische momenten en ontdekkingen. Zie je jezelf al steeds achter je peuter aanrennen? Alles moet peuterproof in huis worden gemaakt. Want ze zijn snel, terwijl jij net op je telefoon je whatsapp checkt, en dan ligt die boterham al op je mooie vloerkleed. En altijd net met die kant waar de boter opzit op het kleed. Of wat dacht je van de houten blokken en klabams er wordt een blok door de lucht geworpen, en daar gaat je antieken beeldje. Allemaal dingen om rekening mee te houden.

Uiteraard brengen ze ook veel plezier. De eerste onhandige stapjes, de eerste woordjes waar je geen touw aan kan vastknopen maar die wel erg hilarisch zijn. Of de leuke dansjes die ze voor je doen, dat brengt toch een glimlach op je gezicht. En alle ondeugende dingen waarbij jezelf je lachen niet kunt inhouden. Je telefoon staat al vol met duizenden foto’s, die je regelmatig verstuurd naar de opa’s en oma’s.

Peuterbed

Nu je kind het babybedje ontgroeit is, dan is het tijd voor het grotere werk. De babykamer moet nu een kinderkamer worden. En gelukkig is dat niet zo bewerkelijk. Het oude bedje eruit, en op zoek naar een peuterbed. Deze zijn er in verschillende uitvoeringen. Ze zijn er zelfs als bedhuisje. Peuterbedden zijn speciaal ontworpen voor kinderen die de overstap maken van een ledikantje naar een groter bed. Ze zijn lager bij de grond, wat de veiligheid vergroot en het voor peuters makkelijker maakt om in en uit bed te klimmen. Ze bieden net genoeg ruimte voor peuters om comfortabel te slapen zonder dat het bed overweldigend groot aanvoelt.

Extra informatie

Bedplassen, wanneer moet je je zorgen maken?
Een fantasievriendje, hoe ga je hiermee om?

Bronvermelding

Tekst: Karin de Vroedt
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *