Wat is zwangerschapshypertensie en hoe gevaarlijk is het?

Zwangerschapshypertensie, ook wel hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap genoemd, is precies wat het klinkt: het is wanneer je bloeddruk hoger is dan normaal tijdens je zwangerschap. Normaal gesproken wordt een bloeddruk van 140/90 millimeter kwik (mm Hg) of hoger beschouwd als hoge bloeddruk.

Wat is zwangerschapshypertensie en hoe gevaarlijk is het?

Het is belangrijk om op te merken dat zwangerschapshypertensie zich meestal ontwikkelt na de 20e week van de zwangerschap en verdwijnt meestal na de bevalling. Het verschilt van chronische hypertensie, waarbij hoge bloeddruk aanwezig is vóór de zwangerschap of vóór 20 weken zwangerschap.

Wie kan het krijgen?

Een belangrijke vraag: kan iedereen zwangerschapshypertensie krijgen? Het korte antwoord is ja, elke zwangere vrouw kan zwangerschapshypertensie ontwikkelen. Maar bepaalde factoren kunnen je risico verhogen. Deze omvatten:

  • Eerste zwangerschap
    Zwangerschapshypertensie komt vaker voor bij vrouwen die voor de eerste keer zwanger zijn.
  • Zwangerschap van meerdere baby’s
    Het dragen van meer dan één baby kan je risico verhogen.
  • Obesitas
    Vrouwen met overgewicht of obesitas hebben een hoger risico.
  • Leeftijd
    Vrouwen onder de 20 of boven de 40 hebben een groter risico.
  • Vroegere geschiedenis
    Als je eerder zwangerschapshypertensie hebt gehad, loop je een hoger risico om het opnieuw te krijgen.

Hoe vaak komt het voor?

Zwangerschapshypertensie komt best vaak voor. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld, treedt hoge bloeddruk op bij 1 op elke 12 tot 17 zwangerschappen bij vrouwen tussen de 20 en 44 jaar oud. In Nederland komt zwangerschapshypertensie voor bij ongeveer 8-10% van de vrouwen die voor het eerst zwanger zijn. Bij vrouwen die al eerder zwanger zijn geweest, ligt het percentage wat lager​​. Het is belangrijk te weten dat het steeds vaker voorkomt. Gelukkig is met regelmatige bloeddrukcontrole ​zwangerschapshypertensie snel te ontdekken.

Hoe gevaarlijk is zwangerschapshypertensie?

Het is belangrijk om te weten dat zwangerschapshypertensie niet altijd gevaarlijk is, maar het kan wel risico’s met zich meebrengen voor zowel de moeder als de baby. In ernstige gevallen kan het leiden tot preeclampsie, een ernstige aandoening die schade aan verschillende organen kan veroorzaken, waaronder de lever en de nieren.

Voor de baby kan zwangerschapshypertensie leiden tot een laag geboortegewicht en vroeggeboorte. Het is dus van cruciaal belang om je bloeddruk regelmatig te laten controleren tijdens je zwangerschap.

Kun je zwangerschapshypertensie voorkomen?

Hoewel je zwangerschapshypertensie niet altijd kunt voorkomen, zijn er stappen die je kunt nemen om je risico te verminderen. Hier zijn een paar tips:

  • Behoud een gezond gewicht
    Overgewicht kan je risico op zwangerschapshypertensie verhogen. Probeer een gezond gewicht te behouden door gezond te eten en regelmatig te bewegen.
  • Eet een gebalanceerd dieet
    Eet een dieet rijk aan fruit, groenten, volle granen en magere eiwitten. Vermijd voedingsmiddelen met veel zout, die je bloeddruk kunnen verhogen.
  • Blijf actief
    Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen je bloeddruk laag te houden. Praat met je arts over wat voor soort oefeningen veilig zijn tijdens je zwangerschap.
  • Vermijd alcohol en tabak
    Zowel alcohol als tabak kunnen je bloeddruk verhogen. Het is het beste om deze helemaal te vermijden tijdens de zwangerschap.
  • Bezoek regelmatig je arts
    Je arts kan je bloeddruk controleren en je eventueel behandelen als je zwangerschapshypertensie ontwikkelt.

Zorg goed voor jezelf

Het belangrijkste is om tijdens je zwangerschap goed voor jezelf te zorgen. Dat betekent gezond eten, voldoende bewegen, stress verminderen en regelmatig je arts bezoeken.

Extra informatie

Zwangerschapskwaaltjes ABC: wat zijn de meest voorkomende?
De ongezouten waarheid: We eten teveel zout!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *