Welke zwangerschapscontroles kun je verwachten en waar dienen ze voor?

Zwangerschapscontroles, ook wel prenatale controles genoemd, zijn de regelmatige check-ups die je zult hebben gedurende je zwangerschap. Het doel van deze controles is om de gezondheid en het welzijn van jou en je groeiende baby te bewaken. Van bloedtesten tot echo’s, van luisteren naar het kloppende hartje van je baby tot het meten van je buik, deze controles zijn bedoeld om je zwangerschap zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Welke zwangerschapscontroles kun je verwachten?

Eerste trimester

De zwangerschapstest

Een van de eerste dingen die je waarschijnlijk zult doen is een zwangerschapstest. Deze test meet het hCG-niveau in je urine, het “zwangerschapshormoon”. Het is als de tromgeroffel voor de grote onthulling.

Bloedonderzoek

Na de zwangerschapstest volgt meestal een bloedonderzoek. Dit is om te controleren op dingen zoals je bloedgroep, Rhesus(D)-factor, ijzergehalte, en of je immuun bent voor bepaalde infecties zoals rodehond. Het is net een grondige bagagecontrole voor je lichaam.

Eerste echo

Rond de 812 weken, zul je waarschijnlijk je eerste echo krijgen. Deze echo, ook wel de ‘dating scan’ genoemd, helpt bij het bepalen van je uitgerekende datum. Het is een beetje zoals het krijgen van je boarding pass.

Tweede Trimester

In het tweede trimester vinden er meer gedetailleerde controles plaats.

Bloeddruk en urinecontrole

Bij elke prenatale afspraak, zal je bloeddruk worden gemeten en je urine zal worden gecontroleerd op tekenen van eiwitten en suiker. Het is als de routinevluchtchecks die de piloot doet om ervoor te zorgen dat alles nog steeds goed gaat.

Doptone

Rond de 12 weken, zal je zorgverlener beginnen met het gebruiken van een doptone om naar het hartje van de baby te luisteren. Het is een magisch moment, een beetje zoals het horen van de eerste tonen van je favoriete liedje op de radio.

20 weken echo

De 20 weken echo, is een belangrijk moment. Dit is wanneer de arts de ontwikkeling van je baby grondig onderzoekt om ervoor te zorgen dat alles normaal verloopt. Het is alsof je een gedetailleerde routekaart van je reis krijgt.

Derde Trimester

Terwijl je het derde trimester ingaat, nader je je eindbestemming. De controles worden frequenter naarmate je uitgerekende datum nadert.

Bloedglucosetest

Rond de 2428 weken kan je worden aangeraden een bloedglucosetest te ondergaan om te checken op zwangerschapsdiabetes. Het is een beetje zoals het controleren van de brandstofmeter voordat je landt.

Groei Echo: De laatste Inspectie

Tussen 30 en 34 weken krijg je meestal een groei echo. Deze controleert hoe je baby groeit en hoe het met de placenta gaat. Het is de laatste inspectie voordat je de landingsbaan oprijdt.

De finishlijn in zicht

Tegen het einde van je zwangerschap zullen de controles bijna wekelijks zijn. Je verloskundige of gynaecoloog zal je bloeddruk blijven controleren, je urine testen en luisteren naar het hartje van je baby.

De standaardcontroles

De standaardcontroles bij de verloskundige tijdens de zwangerschap vinden plaats op specifieke momenten. Het eerste consult vindt meestal plaats rond de achtste week van de zwangerschap. Tijdens dit consult wordt uitgebreide informatie verzameld over de medische geschiedenis van jou en je partner.

In de eerste helft van je zwangerschap heb je meestal iedere 4 weken een afspraak met je verloskundige of gynaecoloog. Later iedere 2 of 3 weken en aan het eind van je zwangerschap iedere week. Het is wel belangrijk om te vermelden dat dit schema kan veranderen afhankelijk van hoe de zwangerschap verloopt. Als alles goed gaat, kunnen de controles minder frequent zijn, maar als er reden tot bezorgdheid is, kunnen ze juist vaker plaatsvinden​​.

Extra informatie

Wat is prenatale screening
Rhesusfactor tijdens de zwangerschap, hoe belangrijk is dit te weten?
Het eerste trimester, wat staat je te wachten?
Zwangerschapskalender: de ontwikkeling van week 1 t/m week 40

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *