Een van de grootste raadsels is misschien wel: “Waarom huilt mijn baby?” Dat kleine bundeltje vreugde kan soms transformeren in een fontein van tranen, en het is aan ons om uit te zoeken waarom. Want je wilt hem ongetwijfeld zo snel mogelijk weer troosten. Maar hoe dan? In eerste instantie om dingen uit te sluiten…
1. Honger?
De meest voorkomende reden waarom baby’s huilen is honger. Kijk naar de signalen: smakken, zich uitrekken of aan hun handjes zuigen. Als het tijd is voor een voeding, geef die dan en wie weet, misschien is dat alles wat je kleintje nodig heeft.
2. Vieze luier?
Een vieze luier kan ongemak veroorzaken en je baby kan hierdoor gaan huilen. Regelmatige luiercontroles en snelle veranderingen kunnen dit probleem oplossen.
3. Moe?
Als je baby oververmoeid is, kan hij huilen. Let op tekenen van vermoeidheid zoals gapen, in de ogen wrijven of onrustig worden. Probeer een slaaproutine op te zetten om je baby op tijd naar bed te krijgen.
4. Pijn?
Pijn is een andere mogelijke oorzaak van huilen. Als je baby zich ongemakkelijk voelt of pijn heeft, bijvoorbeeld door luieruitslag, tandjes krijgen of koliek, dan is het belangrijk om deze problemen aan te pakken.
5. Behoefte aan geborgenheid
Baby’s hebben vaak behoefte aan geborgenheid en genegenheid. Een knuffel, een kus, of gewoon vastgehouden worden kan wonderen doen.
6. Te warm of te koud?
Controleer de temperatuur van je baby. Zijn ze te warm of te koud? Aanpassingen aan hun kleding of de kamertemperatuur kunnen helpen.
7. Te veel prikkels?
Een overvloed aan geluiden, lichten of mensen kan overweldigend zijn voor je baby. Zoek een rustige plek op of verlaag het geluidsniveau.
8. Behoefte aan beweging
Baby’s genieten vaak van zachte bewegingen. Een ritje in de auto, een schommelstoel, of gewoon in je armen wiegen kan je baby kalmeren.
9. Luister naar muziek
Zachte liedjes of wiegenliedjes kunnen een kalmerend effect hebben. Je kunt ook proberen je baby te sussen met het geluid van een hartslag of witte ruis.
10. Maagproblemen?
Gas, reflux of koliek kunnen je baby ongemakkelijk doen voelen en huilt hij. Als je denkt dat dit het geval is, probeer dan lucht te laten ontsnappen, het voedingsschema aan te passen of een afspraak met de kinderarts te maken voor advies.
11. Zuigbehoefte
Sommige baby’s vinden het zuigen aan een fopspeen of hun eigen duim zeer geruststellend. Als je baby niet hongerig is, probeer dan een fopspeen aan te bieden of help hem zijn vinger of duim te vinden.
12. Inbakeren
Inbakeren, of het stevig inwikkelen van je baby in een deken, kan hem een gevoel van veiligheid geven. Sommige baby’s kalmeren onmiddellijk als ze strak ingepakt zijn. Zorg er wel voor dat je weet hoe je dit veilig moet doen.
13. White noise geluiden
Probeer hem naar een rustigere ruimte te verplaatsen of zet hem in zijn wieg. White noise, zoals het geluid van een ventilator of een opname van oceaangolven, kan je baby helpen ontspannen.
14. Het is oké om te laten huilen
Het is soms oké om je baby even te laten huilen, vooral als je alles hebt geprobeerd en hij lijkt niet ziek te zijn. Veel baby’s moeten huilen voordat ze in slaap kunnen vallen.
15. Een boer in de weg
Probeer of je kindje een boertje kan laten. Er zijn hier verschillende methodes voor: Wrijf hem over zijn ruggetje en klop daarna een paar keer. Tik hem stevig op zijn rug terwijl hij over je schouder ligt. Tik hem op zijn rug terwijl hij op je schoot ligt (op zijn buik). Vooral als je kindje al een tijdje aan het huilen is, kan het leed nog eens extra zijn toegenomen doordat hij teveel lucht heeft ingeslikt. Een flinke boer kan hem helpen te kalmeren.
16. Koliek?
Koliek kan frequente, langdurige en intense huilbuien veroorzaken. Het begint vaak een paar weken na de geboorte en kan verbeteren wanneer je baby 3 tot 4 maanden oud is. Als je je zorgen maakt over koliek, praat dan met de kinderarts van je baby voor meer kalmerende tips.
17. Probeer verschillende posities
Soms kan het veranderen van de houding van je baby hem helpen kalmeren. Je kunt hem over je schouder leggen, op zijn buik op je schoot leggen, of hem in een draagzak of draagdoek plaatsen.
18. Een verstopte neus
Als je kindje een verstopte neus heeft, kan een fysiologische zoutoplossing helpen de neus open en schoon te houden. Ook kun je zijn neusje leeg zuigen met een neusaspirator.
19. Jeuk?
Misschien heeft je kindje jeuk? Baby’s hebben een gevoelige huid en het kan zijn dat zijn kleertjes vervelend aanvoelen op zijn huidje en zijn huidje zelfs irriteren. Misschien moet je eens een ander wasmiddel proberen.
20. Massage
Een van de manieren om je huilende baby te troosten is door middel van massage. Baby’s reageren goed op de zachte, ritmische bewegingen van een massage en het kan hen helpen ontspannen en zelfs beter slapen. Het is echter belangrijk om deze massages zacht en liefdevol uit te voeren. Probeer tijdens de massage te praten of te zingen in een zachte, kalmerende stem, dit kan helpen bij het kalmeren van je baby.
Zorg voor jezelf
Het is belangrijk om ook voor jezelf te zorgen. Als je baby veel huilt, kan dat stressvol zijn. Neem pauzes, rust uit wanneer je kunt en vergeet niet om dingen te doen die je leuk vindt. Vraag hulp van je partner, familie en vrienden. Hoe meer ontspannen jij bent, hoe gemakkelijker het zal zijn om je baby te kalmeren.
Als het huilen van je baby je irriteert, leg hem dan veilig in zijn wieg en neem een pauze van 10 tot 15 minuten om jezelf te kalmeren. Dit kan helpen om je stress te verlichten en je in een betere positie te brengen om je baby te kalmeren.
Extra informatie
Hoe ga je om met een huilbaby?
Troosten of laten huilen, wat kun je het beste doen?
Wat doet een babyfluisteraar? En heeft het nut?
Duimzuigen bij kinderen is meer dan een gewoonte
De fopspeen: een zegen of een vloek?
Het belang van knuffelen: meer dan een lief gebaar
De kraamtijd: 10 tips voor een onvergetelijke en fijne ervaring
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com