Als kersverse ouder krijg je plotseling een hoop verantwoordelijkheden erbij. Eén van de belangrijkste taken? Ervoor zorgen dat je huis een veilige omgeving is voor je kleine spruit. Een baby verandert je huis in een avonturenland vol met ontdekkingen, maar dat betekent ook dat alledaagse objecten plotseling risico’s kunnen vormen. Dus hoe zorg je ervoor dat jouw huis babyproof is? Doe de veiligheidscheck!
De grote schoonmaak: verwijder gevaarlijke voorwerpen
Je baby heeft waarschijnlijk nog niet veel kaas gegeten van veiligheid, en dat betekent dat gevaarlijke voorwerpen als speelgoed gezien kunnen worden. Kleine objecten, zoals munten, knopen, sieraden en batterijen kunnen verstikkingsgevaar opleveren. Verwijder deze dus uit het bereik van je baby. Ook scherpe voorwerpen als scharen en messen horen buiten baby’s bereik te zijn.
Sloten en grendels: maak kasten en lades veilig
In veel huizen bevatten kasten en lades producten die gevaarlijk kunnen zijn voor baby’s, zoals schoonmaakmiddelen, medicijnen en gereedschap. Zorg ervoor dat je kindveilige sloten installeert op kasten en lades die dergelijke voorwerpen bevatten. Deze sloten zijn relatief eenvoudig te installeren en vormen een effectieve barrière tegen nieuwsgierige handjes.
Het oog van de baby: ontdekken op je knieën
Nu denk je misschien dat je alle potentiële gevaren hebt verwijderd, maar heb je ook gedacht aan het perspectief van je baby? Een fantastische manier om mogelijke gevaren te spotten is door op je knieën door het huis te gaan. Dit geeft je het blikveld van je kleintje en kan je helpen om gevaren te zien die je misschien eerder over het hoofd hebt gezien. Kijk uit voor losse draden, kleine voorwerpen die op de grond liggen, of meubels die kunnen kantelen.
Stevig op de grond: beveilig je meubels
Sommige meubels kunnen omvallen wanneer je baby eraan begint te trekken of te klimmen. Grote boekenkasten, televisies en andere zware voorwerpen moeten stevig verankerd zijn aan de muur. Je kunt hiervoor speciale bevestigingskits kopen die ervoor zorgen dat je meubels niet om kunnen vallen.
Scherpe hoeken: maak je meubels veiliger
Het huis zit vol met meubels die scherpe randen en hoeken hebben. Hoewel deze voor volwassenen ongevaarlijk lijken, kunnen ze voor een kleine ontdekker levensgevaarlijke obstakels vormen. Denk bijvoorbeeld aan de hoeken van een salontafel, tv-meubel of lage planken. De oplossing? Hoekbeschermers!
Hoekbeschermers zijn kleine, zachte hulpmiddelen die je aan de randen van je meubels bevestigt om ze veiliger te maken. Ze zijn gemaakt van zachte materialen zoals siliconen of schuim, waardoor ze de impact van een botsing sterk kunnen verminderen. Deze beschermers zijn eenvoudig te installeren: je plakt ze gewoon op de randen met de bijgeleverde plakstrips of dubbelzijdig tape.
Hoekbeschermers zijn er in verschillende vormen en maten, dus er is altijd wel een die bij je meubels past. Je kunt ze ook in verschillende kleuren krijgen, zodat ze minder opvallen in je interieur. Het is een kleine investering die een groot verschil kan maken in de veiligheid van je kleintje.
Stopcontactbeveiliging: houd stroom buiten bereik
Stopcontacten zijn vaak op precies de juiste hoogte voor je baby om te ontdekken. Een simpele, maar effectieve manier om deze veilig te maken is door stopcontactbeveiligers te gebruiken. Deze kleine plastic afdekplaatjes zorgen ervoor dat je kleintje zijn vingers of andere voorwerpen niet in het stopcontact kan steken.
Rondom de wieg: creëer een veilige slaapomgeving
Je baby zal veel tijd in zijn wieg doorbrengen, dus het is cruciaal dat deze veilig is. Zorg ervoor dat er geen losse voorwerpen in de wieg liggen die verstikkingsgevaar kunnen opleveren, zoals knuffels, dekens of kussens. Het matras moet stevig zijn en goed passen, zodat er geen ruimtes zijn waarin je baby vast kan komen te zitten.
Het is veiliger met een hekje: traphekjes en deurbeveiliging
Trappen kunnen gevaarlijk zijn voor kleine kinderen, dus het installeren van traphekjes aan de boven- en onderkant van elke trap in huis is essentieel. Ook zijn er deurstoppen en -sluiters beschikbaar die voorkomen dat vingers tussen de deur komen.
Laat hem niet glibberen: gebruik antislipmateriaal in huis
Wanneer je baby begint te kruipen en later te lopen, is het belangrijk om glibberige oppervlakken te beveiligen. Je zou verbaasd zijn hoe snel een kleintje kan uitglijden op een glad vloerkleed of een losliggende mat. Een simpele en effectieve oplossing hiervoor is het gebruik van antislipmateriaal.
Rubberen gaas, ook wel bekend als antislip onderkleed, kan onder vloerkleden en matten worden geplaatst om ze op hun plaats te houden. Dit helpt niet alleen om je kleintje te beschermen tegen vallen, maar zorgt ook voor extra stabiliteit wanneer hij leert te lopen.
Het rubberen gaas is gemakkelijk te knippen in de gewenste grootte, waardoor het op vrijwel elk oppervlak kan worden aangebracht. Daarnaast is het onopvallend, dus het zal je interieur niet verstoren. En het beste van alles? Het is zeer betaalbaar en gemakkelijk te vervangen als het slijt.
Ook in de badkamer kan antislipmateriaal van pas komen. Een antislipmat in het bad of de douche kan voorkomen dat je baby uitglijdt tijdens het baden. Er zijn ook antislipstickers verkrijgbaar die je op de bad- of douchevloer kunt plakken voor extra grip.
Deuren veiliger maken: voorkom beknelde vingertjes
Zodra je kleine ontdekker begint te bewegen, wordt alles interessant – inclusief de deuren in je huis. Maar deuren kunnen een risico vormen, want je wil absoluut voorkomen dat die kleine vingertjes bekneld raken. Gelukkig zijn er verschillende producten op de markt om je deuren veiliger te maken.
Een daarvan zijn deurstoppen. Deze zorgen ervoor dat de deur niet helemaal kan sluiten. Een eenvoudige deurwig kan al voldoende zijn, maar er zijn ook speciale deurstoppers verkrijgbaar die je aan de boven- of zijkant van de deur vastmaakt. Deze zorgen ervoor dat de deur niet in het slot kan vallen terwijl je kindje in de buurt is.
Daarnaast kun je deurgreephoesjes overwegen. Deze plaats je over de deurklink heen en voorkomen dat je kindje de deur zelf kan openen. Dit is vooral handig voor deuren die toegang geven tot gebieden waar je je kindje liever niet zonder toezicht hebt, zoals de keuken, de badkamer of de trap naar de kelder.
Ten slotte kan je ook denken aan vingerveilige stripbeschermers. Dit zijn stroken die je aan de zijkant van de deur installeert, waardoor het onmogelijk wordt voor vingers om bekneld te raken.
Kijk uit het raam, maar veilig: raambeveiligers installeren
Hoewel het prachtig is om je kleintje naar de wereld buiten het raam te zien kijken, kunnen ramen een serieus gevaar vormen als ze niet goed beveiligd zijn. Dit geldt vooral voor ramen op de eerste verdieping en hoger. Gelukkig zijn er raambeveiligers beschikbaar die helpen om deze risico’s te minimaliseren.
Raambeveiligers zijn apparaten die je aan de binnenkant van je ramen installeert om te voorkomen dat je kindje het raam te ver opent. Deze beveiligers kunnen op verschillende manieren werken. Sommige modellen hebben bijvoorbeeld een slotmechanisme dat het raam in een veilige positie vergrendelt. Andere modellen hebben een barrière die voorkomt dat het raam verder wordt geopend dan een veilige afstand.
Bij de keuze voor een raambeveiliger is het belangrijk om rekening te houden met het type raam dat je hebt. Sommige beveiligers werken beter op bepaalde soorten ramen dan op andere. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de beveiliger stevig genoeg is om het gewicht van je kind te weerstaan.
Niet alleen zijn raambeveiligers belangrijk voor de veiligheid van je kind, ze kunnen ook een extra beveiligingslaag vormen tegen mogelijke inbraken. Zo sla je dus twee vliegen in één klap!
Veiligheidscheck keuken: waar moet je op letten?
Een keuken kan voor een kind een wereld vol interessante vormen, kleuren en geluiden zijn. Maar het kan ook een plek vol gevaren zijn. Hier is een korte checklist om ervoor te zorgen dat je keuken veilig is voor je kleintje:
Kast- en ladebeveiliging
Installeer veiligheidssloten op kasten en lades om te voorkomen dat je kind toegang krijgt tot potentieel gevaarlijke voorwerpen of schoonmaakmiddelen.
Veilige opslag
Bewaar scherpe voorwerpen, glaswerk en gevaarlijke stoffen buiten bereik of in afgesloten kasten. Vergeet ook niet de vuilnisbak buiten bereik te houden.
Oven- en fornuisbeveiliging
Gebruik een fornuisbeveiliging om te voorkomen dat je kind de knoppen kan bedienen. Installeer indien mogelijk ook een ovenvergrendeling.
Koelkast beveiliging
Overweeg een koelkastvergrendeling om te voorkomen dat je kind de deur opent en toegang krijgt tot voedsel of drankjes die niet geschikt zijn.
Antislipmatten
Plaats antislipmatten onder vloerkleden in de keuken om uitglijden te voorkomen.
Hoekbeschermers
Bevestig hoekbeschermers aan scherpe randen van het aanrecht of de keukentafel om verwondingen te voorkomen.
Elektrische apparaten
Zorg ervoor dat alle elektrische apparaten, zoals een waterkoker of broodrooster, buiten bereik zijn en dat de snoeren niet over de rand van het aanrecht hangen.
Extra informatie
Draai de veiligheidschecklist uit (pdf)
Hoe maak je de badkamer veilig voor kleine kinderen?
Hoe maak je veilig het bedje op van een baby?
Wat moet je allemaal regelen voor de komst van je baby?
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com