Het kersverse ouderschap brengt naast de overvloed aan blijdschap en de hectiek van luiers verschonen, ook enkele noodzakelijke administratieve taken met zich mee. Een daarvan is de geboorteaangifte bij de Burgerlijke Stand. Maar wie kan deze aangifte doen? Wanneer moet dit gebeuren? Waarom is het zo belangrijk? Wat zijn de voorwaarden voor de aangifte, en wat heb je precies nodig? In deze blog leggen we alles haarfijn uit.
Wie kan de geboorteaangifte doen?
Het is in Nederland de wettelijke verantwoordelijkheid van de vader of de moeder van de pasgeborene om de geboorteaangifte te doen. Maar er zijn uitzonderingen! Als geen van de ouders in staat is om de aangifte te doen, kan iemand die bij de geboorte aanwezig was dit overnemen. Denk hierbij aan een familielid, een vriend, of zelfs de verloskundige. Het belangrijkste is dat de geboorte correct wordt aangegeven bij de Burgerlijke Stand.
Wanneer moet de geboorteaangifte gebeuren?
De termijn voor het doen van de geboorteaangifte is best strikt. Het moet gebeuren binnen drie dagen na de geboorte van de baby. Deze dagen worden geteld vanaf de dag ná de geboorte. Als de termijn van drie dagen eindigt op een weekend- of feestdag, wordt deze verlengd tot de eerstvolgende werkdag. Het is belangrijk om deze termijn in acht te nemen, want het niet tijdig aangeven kan leiden tot sancties.
Waarom moet een geboorteaangifte gebeuren?
Het doen van een geboorteaangifte is niet alleen een formaliteit, maar ook een essentiële stap in het wettelijk erkennen van een persoon. De aangifte zorgt ervoor dat de pasgeborene officieel wordt geregistreerd bij de gemeente. Dit is belangrijk voor allerlei zaken, zoals bijvoorbeeld het aanvragen van een paspoort of het regelen van kinderbijslag.
Voorwaarden voor geboorteaangifte
Er zijn enkele voorwaarden verbonden aan de geboorteaangifte. De aangifte moet gedaan worden in de gemeente waar het kind is geboren. Dit is misschien niet altijd de woonplaats van de ouders, maar bijvoorbeeld de locatie van het ziekenhuis. Ook moet de aangifte gedaan worden door iemand die daadwerkelijk bij de geboorte aanwezig is geweest, als de ouders zelf niet in staat zijn om dit te doen.
Wat heb je nodig voor de geboorteaangifte?
Voor het doen van de geboorteaangifte heb je de volgende documenten nodig:
- Geldig identiteitsbewijs van de persoon die de aangifte doet
- Bewijs van erkenning, als het kind voor de geboorte is erkend
- De akte van erkenning, als het kind bij de geboorteaangifte wordt erkend
- Indien van toepassing, het trouwboekje of partnerschapsboekje van de ouders
- Het geboortebewijs dat je van de verloskundige, arts of klinisch verloskundige hebt gekregen. Dit document bevat cruciale informatie zoals de exacte geboortedatum en -tijd van de baby.
Hoe gaat het proces van geboorteaangifte?
De daadwerkelijke geboorteaangifte vindt plaats bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente waarin je kind is geboren. Afhankelijk van de gemeente, kan de aangifte in persoon of digitaal plaatsvinden. Bij een digitale aangifte log je in met je DigiD en volg je de stappen zoals aangegeven op de website van de gemeente.
Tijdens de aangifte wordt de geboorteakte opgemaakt. Dit is het officiële document dat de geboorte van je kind bevestigt. Nadat de aangifte is verwerkt, wordt je kind ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente.
De belangrijke rol van de Burgerlijke Stand
De Burgerlijke Stand speelt een cruciale rol in het documenteren van de belangrijkste gebeurtenissen in het leven van een persoon – geboorte, huwelijk en overlijden. Door deze momenten vast te leggen, wordt de juridische status van een individu binnen de maatschappij vastgesteld en beschermd.
Extra informatie
Zwangerschapskalender: de ontwikkeling van week 1 t/m week 40
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com