Zwangerschap is een wonderlijke tijd, vol verwachting en verandering. Maar laten we eerlijk zijn, naast de roze wolk komen er ook wel eens wat minder sierlijke momenten voorbij. Vandaag duiken we in de wereld van de 10 meest gênante zwangerschapskwaaltjes. Hoe ontstaan ze, kun je ze voorkomen en hoe ga je ermee om zonder je al te veel zorgen te maken?
1. Winderigheid en opgeblazen gevoel
Tijdens de zwangerschap zorgt het hormoon progesteron ervoor dat je spijsvertering vertraagt. Dit kan leiden tot een opgeblazen gevoel en, jawel, meer windjes. Hoewel dit gênant kan zijn, is het volkomen normaal. Veel water drinken, vezelrijke voeding eten en regelmatig bewegen kan helpen. En onthoud: iedereen laat wel eens een windje!
2. Incontinentie
Lachen, niezen of hoesten en opeens… oeps. De druk op je blaas kan zorgen voor ongewilde urineverlies. Bekkenbodemoefeningen zijn hier de sleutel tot verbetering. Ze helpen de controle over je blaas te versterken, zowel tijdens als na de zwangerschap.
3. Opvliegers
Je bent zwanger, geen 50-plusser, en toch heb je het gevoel alsof je in de menopauze zit met al die opvliegers. Hormonale schommelingen zijn de boosdoeners. Draag lagen kleding die je gemakkelijk uit kunt doen en blijf gehydrateerd om je wat comfortabeler te voelen.
4. Overmatig speeksel
Een overproductie van speeksel kan voorkomen, vooral tijdens het eerste trimester. Hoewel het vreemd klinkt, is het volkomen normaal. Kauwgom of hard snoep kan helpen om het speeksel weg te werken.
5. Snurken
Toegenomen zwelling in je neus en gewichtstoename kunnen je ’s nachts in een houtzagerij veranderen. Een luchtbevochtiger in de slaapkamer en op je zij slapen kan verlichting bieden.
6. Aambeien
Een onplezierig onderwerp, maar zeer gebruikelijk. Verhoogde druk in de bekkenzone en constipatie kunnen aambeien veroorzaken. Veel vezels eten, genoeg drinken, en niet te lang stilstaan of zitten kunnen helpen.
7. Zwangerschapsacne
Je dacht dat puistjes iets van je tienerjaren waren, maar hormonale veranderingen kunnen ze een comeback laten maken. Zachte reinigingsproducten en het vermijden van oliehoudende huidverzorgingsproducten kunnen uitkomst bieden.
8. Veranderingen in libido
Sommige vrouwen ervaren een verhoogd libido, terwijl anderen juist het tegenovergestelde merken. Beide zijn normaal. Communicatie met je partner is hierin cruciaal.
9. Emotionele achtbaan
Van huilbuien tot onverklaarbare irritaties, de hormonen nemen soms een loopje met je. Het is belangrijk om steun te zoeken bij vrienden, familie of een professional.
10. Vreemde eetlusten
Of het nu augurken met ijs zijn of plotseling een afkeer van je favoriete eten, je smaak kan alle kanten op. Zolang je gezond eet en je voedingsstoffen binnenkrijgt, is er ruimte voor een beetje gekkigheid.
Komst van je baby!
Deze kwaaltjes kunnen gênant en soms lastig zijn, maar ze maken allemaal deel uit van het prachtige proces dat leidt tot de komst van je baby. De meeste zijn tijdelijk en verdwijnen na de bevalling. Belangrijk is om open en eerlijk te zijn over wat je doormaakt. Je bent zeker niet de enige die hier last van heeft.
Elke zwangerschap is uniek, dus vergelijk jezelf niet te veel met anderen. Jouw ervaring is jouw ervaring, en het is oké om niet altijd op een roze wolk te zitten. Het moederschap is een reis met ups en downs, maar uiteindelijk ook een van de meest belonende ervaringen.
Extra informatie
Zwangerschapskwaaltjes ABC: wat zijn de meest voorkomende?
Veranderingen aan je uiterlijk tijdens de zwangerschap
Zwangerschapskalender: de ontwikkeling van week 1 t/m week 40
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com