Een bevalling is pittig. Gelukkig zijn er tegenwoordig allerlei hulpmiddelen die het een beetje dragelijker kunnen maken. Veelal maken deze producten handig gebruik van de zwaartekracht. Wordt het dan een “makkie”? Die belofte ga ik je niet doen. Deze hulpmiddelen kunnen echter de bevalling wel iets soepeler en comfortabeler laten verlopen. En welke jouw voorkeur heeft, dat bepaal je natuurlijk zelf. Je kunt dit aangeven in je geboorteplan, zodat ook de deskundigen hier rekening mee kunnen houden. Om een goede keuze te kunnen maken, is het handig dat je weet wat er allemaal mogelijk is.
Pijnbestrijding
Pijnbestrijding speelt een centrale rol tijdens de bevalling. Epidurale anesthesie, waarbij pijnstillers via een katheter in de rug worden ingebracht, is een populaire methode. Het biedt aanzienlijke verlichting en stelt de moeder in staat om actiever deel te nemen aan de bevalling. Alternatieven zoals lachgas en opiaten zijn ook beschikbaar, afhankelijk van de voorkeur en de situatie van de moeder.
De houding
Het aannemen van verschillende posities, zoals staan, lopen, hurken of op handen en knieën zitten, kan helpen om de pijn te verminderen en de bevalling te vergemakkelijken. Deze natuurlijke houdingen bevorderen de zwaartekracht en vergemakkelijken de voortgang van de bevalling.
Horizontale houding (liggend)
Voordelen
- In een horizontale positie is het gemakkelijker voor zorgverleners om medische interventies uit te voeren, zoals het monitoren van de foetale hartslag of het toedienen van een epidurale anesthesie.
- Voor sommige vrouwen kan liggen een moment van rust bieden, vooral na een lange arbeid of bij vermoeidheid.
Nadelen
- Deze houding maakt minder gebruik van de zwaartekracht om de baby door het geboortekanaal te helpen.
- Liggen kan druk uitoefenen op het staartbeen en het bekken, wat het voor de baby moeilijker kan maken om in de juiste positie te komen.
- Er is een grotere kans op perineale scheuren of de noodzaak van een episiotomie.
Verticale houding (staand, hurkend, zittend op een baarkruk)
Voordelen
- De zwaartekracht helpt de baby door het geboortekanaal te bewegen, wat de bevalling kan versnellen.
- Deze houdingen kunnen het bekken breder maken, waardoor er meer ruimte is voor de baby om geboren te worden.
- Veel vrouwen ervaren minder pijn in verticale posities en er is een verminderde kans op perineale trauma’s.
Nadelen
- Langdurig staan of zitten kan vermoeiend zijn, vooral na een lange bevalling.
- Sommige medische procedures, zoals een epidurale anesthesie, zijn moeilijker uit te voeren in verticale posities.
Hulpmiddelen tijdens de bevalling
Baarkruk
De baarkruk, een hulpmiddel met een lange geschiedenis, biedt ondersteuning in een zittende of hurkende positie. Deze houding kan helpen de zwaartekracht te benutten en het bekken te openen, waardoor het kind gemakkelijker geboren kan worden.
Baarschelp
Een baarschelp is ook een soort baarkruk, maar dan in de vorm van een schelp. Met behulp van deze baarschelp kun je hurkend op bed bevallen. Het is dus wel anders dan de baarkruk, want met de baarkruk kun je niet op bed bevallen.
Tijdens een wee zak je door je knieën en kantel je de bekken iets naar voren. Hierdoor vergroot je de bekkenuitgang waardoor je kindje makkelijker geboren kan worden. Bij deze manier van bevallen kun je zelf je baby aanpakken!
Bevallingsbad
Een waterbevalling, met behulp bevallingsbad, biedt een ontspannende en pijnverlichtende omgeving. Het warme water helpt spierspanning en pijn te verminderen, en biedt de moeder de vrijheid om gemakkelijk van positie te veranderen.
Bevallingsbal
Een bevallingsbal, ook wel een geboortebal of skippybal genoemd, is een flexibel hulpmiddel dat de moeder helpt om comfortabele posities te vinden. Het gebruik ervan kan de bekkenbodem ontspannen en de baby helpen in de juiste positie te komen voor de geboorte.
GeboorteTens
GeboorteTens-apparaten gebruiken lichte elektrische impulsen om de zenuwen in de rug te stimuleren, wat kan helpen bij het verminderen van pijn. Dit non-invasieve hulpmiddel wordt vaak gebruikt in de vroege stadia van de bevalling.
Romarad
Dit is een soort schommelstoel gemaakt van buizen waar je in kunt zitten. Door de constructie krijg je een bepaald gevoel van gewichtloosheid. Je kunt erin schommelen of tegen je partner hangen. Ook hier heeft de verticale houding een positieve werking. Als je thuis wilt bevallen is het Roma-rad helaas geen optie en er zijn ook maar een paar ziekenhuizen die er eentje hebben staan. Belangrijk dus om vooraf goed te informeren.
Steriele waterinjecties
Steriele waterinjecties, toegepast in de onderrug, kunnen helpen bij het verminderen van rugpijn tijdens de bevalling. Deze methode is eenvoudig, veilig en kan bijzonder effectief zijn voor specifieke soorten pijn. In Scandinavië wordt dit veel gedaan, maar in Nederland niet. Je verloskundige moet hier wel bevoegd voor zijn, dus als je interesse hebt, check dit bij haar.
Vacuümpomp en tang
In sommige gevallen kan een vacuümpomp of verlostang nodig zijn om de baby te helpen geboren te worden. Deze hulpmiddelen worden gebruikt bij complicaties of wanneer de bevalling niet vordert. Ze vereisen gespecialiseerde kennis en moeten met zorg worden toegepast.
CUB
De CUB (Comfortable Upright Birth) is een innovatief, opblaasbaar hulpmiddel ontworpen om comfort en ondersteuning te bieden tijdens de bevalling. Het biedt flexibiliteit in houdingen: zittend, leunend of hurkend, wat de zwaartekracht benut en de bevalling kan vergemakkelijken. De CUB helpt bij het openen van het bekken, vermindert de druk op de rug en bevordert een effectievere weeënactiviteit. Door zijn zachte, verstelbare ontwerp is het een veelzijdige en gebruiksvriendelijke optie, geschikt voor verschillende stadia van de bevalling.
Extra informatie
Een bevalling inleiden, kan het kwaad?
De magie van de baarkruk
Hoe schrijf je een geboorteplan?
Draai een geboorteplan uit (pdf)
Woordenlijst voor de zwangere vrouw
Wat heb je nodig voor mindful bevallen?
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com