Laten we er niet omheen draaien: het leven wordt er niet goedkoper op. Je hebt het vast gemerkt bij je laatste bezoek aan de supermarkt. Die boodschappen? Duurder dan ooit. De energierekening die door de brievenbus valt? Je schrikt je een hoedje. En laten we het al helemaal niet hebben over de prijzen aan de benzinepomp, die schieten door het dak (De benzineprijs gaat door een accijnsverhoging in januari 2024 met bijna 21 cent per liter omhoog!). In deze economisch uitdagende tijden is het voor veel gezinnen steeds meer een kwestie van passen en meten. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de kosten die bij het opvoeden van kinderen komen kijken: van luiers tot lesgeld en van kinderkleding tot het eerste fietsje.
Daarom is die kinderbijslag zo’n welkome financiële injectie. Het geeft een beetje ademruimte. Maar hoe zorg je ervoor dat je dit extraatje zo goed mogelijk benut, zodat je er op de lange termijn het meeste aan hebt? Hieronder geef ik je wat handige tips om de kinderbijslag optimaal te benutten, zodat je je misschien iets minder zorgen hoeft te maken over de steeds maar stijgende prijzen van… nou ja, alles eigenlijk.
Wat is kinderbijslag eigenlijk?
Voordat we met de tips beginnen, even een korte uitleg. De kinderbijslag is een bijdrage vanuit de overheid om ouders financieel te ondersteunen bij de opvoeding van hun kinderen. In Nederland krijg je het elk kwartaal en de hoogte hangt af van onder andere de leeftijd van je kind.
Tip 1: Zet een aparte spaarrekening op voor je kinderen
Mijn eerste tip is misschien een inkoppertje, maar je zou verbaasd zijn hoeveel mensen dit nog niet doen. Zet een aparte spaarrekening op speciaal voor de kinderbijslag. Op deze manier voorkom je dat het geld opgaat aan de dagelijkse boodschappen en kun je het echt gebruiken voor je kind.
Tip 2: Maak een budgetplan
“Budgetteren, saai!”, hoor ik je denken. Maar echt, het helpt. Maak een overzicht van wat je kind in het komende jaar nodig heeft. Denk aan kleding, schoolspullen, sportcontributie, etc. Verdeel de kinderbijslag vervolgens over deze categorieën. Zo weet je zeker dat het geld goed besteed wordt.
Tip 3: Investeer in onderwijs
Je kunt de kinderbijslag ook investeren in de toekomst van je kind door het bijvoorbeeld te besteden aan extra onderwijsmiddelen zoals bijles, educatieve spelletjes of zelfs een computercursus voor kids. Investeren in kennis en vaardigheden betaalt zich bijna altijd terug.
Tip 4: Vergelijk en koop slim
Gebruik een deel van de kinderbijslag om in bulk te kopen. Luiers, babydoekjes, of zelfs kleding in de uitverkoop; door slim te shoppen kun je flink wat besparen. Gebruik prijsvergelijkingswebsites om de beste deals te vinden.
Tip 5: Kies voor duurzaam
Duurzaamheid is niet alleen goed voor de planeet, maar op de lange termijn ook voor je portemonnee. Koop bijvoorbeeld tweedehands kleding of speelgoed, of investeer in kwalitatief goede spullen die langer meegaan.
Tip 6: Vraag om bijdrages voor verjaardagen en feestdagen
Als familie en vrienden vragen wat je kind wil hebben voor zijn of haar verjaardag, kun je overwegen om een bijdrage te vragen voor een groter doel, zoals een fiets of een leuk zomerkamp. Zo kun je de kinderbijslag aanvullen om echt iets speciaals te kunnen doen.
Tip 7: Check of je recht hebt op extra toeslagen
Naast de standaard kinderbijslag zijn er ook nog andere regelingen waar je mogelijk recht op hebt, zoals kindgebonden budget of een tegemoetkoming in de schoolkosten. Check dit goed, want het kan je maandelijks veel extra geld opleveren!
Tip 8: Reserveer voor grote uitgaven
Denk aan de lange termijn. Er komen waarschijnlijk grotere uitgaven aan zoals een studie, rijlessen of misschien zelfs een uitwisselingsjaar. Door nu alvast een deel van de kinderbijslag hiervoor te reserveren, voorkom je financiële stress later.
Extra informatie
Financiële veranderingen: Verdwijnen energietoeslag aderlating voor laagste inkomens
Wat zijn de kosten van een kind tot hij 18 is?
Leven met je gezin in armoede
De financiële impact van het eerste jaar van je baby
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com