Vanaf welke leeftijd aan de smartphone?

Onze kinderen groeien op in een wereld waar technologie overal is. Ze zien ons, hun ouders, voortdurend met onze telefoons en tablets in de hand en willen natuurlijk ook meedoen. Maar de vraag die ons allemaal plaagt is: vanaf welke leeftijd zouden we onze kinderen hun eigen smartphone moeten geven?

Deze vraag is niet gemakkelijk te beantwoorden en er zijn veel factoren om in overweging te nemen. Daarom duiken we in dit blog dieper in deze materie om je te helpen een weloverwogen beslissing te nemen.

Vanaf welke leeftijd aan de smartphone?

De rol van technologie in de kindertijd

Het eerste wat we moeten erkennen, is dat technologie een integraal onderdeel van onze samenleving is geworden. Het is niet meer iets dat we kunnen of zouden moeten proberen te vermijden. Integendeel, het kan een waardevol hulpmiddel zijn voor leren, communicatie en entertainment. Het is echter belangrijk om een gezonde balans te vinden en ervoor te zorgen dat onze kinderen op een verantwoorde manier met technologie omgaan.

Leeftijdsadviezen van deskundigen

De American Academy of Pediatrics (AAP) beveelt aan dat kinderen jonger dan 18 maanden zo min mogelijk worden blootgesteld aan schermtijd, met uitzondering van videochatten. Voor kinderen van 2 tot 5 jaar beveelt de AAP niet meer dan een uur schermtijd per dag aan, en voor kinderen van 6 jaar en ouder adviseren ze consistente limieten voor de tijd die besteed wordt aan mediagebruik en ervoor te zorgen dat mediagebruik het slaap- en lichaamsbeweging niet in de weg staat.

Als het gaat om smartphones, is er niet een vastgestelde leeftijd. Het hangt allemaal af van de volwassenheid van het kind, hun behoeften en de context van het gezin.

Dingen om te overwegen

Er zijn een paar belangrijke dingen die je moet overwegen voordat je je kind een smartphone geeft. Ten eerste, hebben ze het echt nodig? Voor jongere kinderen is het antwoord waarschijnlijk ‘nee’. Ze hebben waarschijnlijk niet de behoefte om constant bereikbaar te zijn en hun vrije tijd zou beter besteed kunnen worden aan andere activiteiten.

Ten tweede, is je kind klaar om de verantwoordelijkheid te dragen die bij een smartphone hoort? Dit omvat het respecteren van regels over schermtijd, het omgaan met cyberpesten en het begrijpen van online privacy.

Waarom zou een kind een smartphone nodig hebben?

Er zijn verschillende redenen waarom een kind een smartphone nodig zou kunnen hebben. Hier zijn enkele van de meest voorkomende redenen:

Communicatie
Smartphones bieden kinderen een gemakkelijke manier om met hun ouders, vrienden en familie te communiceren. Dit kan bijzonder nuttig zijn voor oudere kinderen die meer onafhankelijkheid beginnen te krijgen en wellicht contact moeten opnemen tijdens of na schoolactiviteiten.

Veiligheid
In geval van een noodsituatie kunnen kinderen hun ouders of andere hulpdiensten bellen.

Educatieve doeleinden
Er zijn veel educatieve apps en websites die kinderen kunnen helpen met hun schoolwerk of die ze kunnen gebruiken om nieuwe dingen te leren.

Entertainment
Games, boeken, films, muziek – er zijn veel entertainmentopties beschikbaar op smartphones. Met de juiste beperkingen kunnen deze bronnen van entertainment veilig en in mate worden genoten.

Sociale interactie
Voor oudere kinderen kan een smartphone hen helpen om in contact te blijven met hun vrienden via sociale media of berichtenapps. Dit kan belangrijk zijn voor hun sociale ontwikkeling, zolang het op een veilige en gezonde manier gebeurt.

Organisatie
Voor tieners in het bijzonder kunnen smartphones helpen bij het beheren van schema’s, het bijhouden van huiswerk en projectdeadlines, en het instellen van herinneringen voor belangrijke taken.

Hoe maak je de overgang?

Als je besluit dat het tijd is voor je kind om een smartphone te krijgen, hoe ga je dan die overgang maken? Een stapsgewijze aanpak kan het beste werken. Begin met het instellen van duidelijke regels over wanneer en hoe de telefoon kan worden gebruikt en het type content dat ze mogen bekijken.

Bij het introduceren van de eerste smartphone van je kind, is het belangrijk om te bespreken waar de telefoon voor is en waar deze niet voor is. Je moet direct regels instellen voor het gebruik van de telefoon. Je moet ervan uitgaan dat kinderen online fouten zullen maken, want dat gebeurt de hele tijd. Daarom is het belangrijk om een “Verantwoordelijk Gebruik” contract met je kinderen te hebben, dat je door de jaren heen steeds opnieuw bekijkt.

Dit contract kan zoiets zeggen als: “Hier is een telefoon. Het is onze telefoon, niet die van jou. Dit is waar het voor is: het moet opgeladen blijven en je moet altijd reageren als je een bericht van ons ontvangt. Het is niet bedoeld om gênante foto’s te versturen of geruchten te verspreiden of gemeen te zijn. Laten we bespreken wat de gevolgen zullen zijn als je dat wel doet”​​.

Omgaan met technologie en slaap

Een andere belangrijke factor om te overwegen is hoe de smartphone het slaappatroon van je kind kan beïnvloeden. Het is aan te raden om ervoor te zorgen dat je kinderen al hun apparaten inleveren voordat ze naar bed gaan. Slaap wordt vaak verstoord door late nacht chats en spelletjes. Bovendien kunnen kinderen psychologisch afhankelijk worden van hun telefoon als ze ermee naast hun kussen slapen. Daarom moeten ze leren dat ze niet met hun smartphone naast hen op hun kussen slapen.

Extra informatie

Hoe waarborg je zo veel mogelijk de privacy van je kinderen?
Hoe begeleid je pubers bij hun smartphone gebruik?
Kan het kwaad peuters naar TV te laten kijken?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *