Het is misschien een taboe, maar laten we eerlijk zijn. Ouders hebben vaak, bewust of onbewust, een lievelingetje. Dat kan komen doordat ze zich meer verbonden voelen met het ene kind vanwege gedeelde interesses, of omdat een van de kinderen misschien meer zorg en aandacht nodig heeft. Het is een gevoelig onderwerp, want ouders houden natuurlijk van al hun kinderen. Maar is het hebben van een lievelingetje noodzakelijkerwijs een slechte zaak?
De mogelijke gevolgen voor kinderen
Allereerst, het is belangrijk om te benadrukken dat het hebben van een voorkeur niet betekent dat je van het ene kind minder houdt dan van het andere. Maar als deze voorkeur leidt tot ongelijke behandeling, kan dit nadelige gevolgen hebben voor de ontwikkeling van de kinderen. Kinderen die zich minder begunstigd voelen, kunnen last krijgen van een laag zelfbeeld, jaloezie, rivaliteit tussen broers en zussen en psychologische problemen op latere leeftijd. Ze kunnen het gevoel hebben dat ze constant in de schaduw van hun broer of zus leven, wat kan leiden tot onzekerheid en het gevoel niet goed genoeg te zijn.
Aan de andere kant, het “lievelingetje” kan ook onder druk komen te staan om aan de verwachtingen te voldoen en kan worstelen met schuldgevoelens richting de andere kinderen. Het is dus belangrijk dat ouders zich bewust zijn van deze mogelijke gevolgen.
Hoe kan dit worden voorkomen?
Goed, nu je de mogelijke nadelen kent, vraag je je waarschijnlijk af hoe je dit als ouder kunt voorkomen. Hier zijn enkele tips:
Bewustwording
Het eerste wat je moet doen is bewustwording creëren. Zodra je je bewust bent van je voorkeur, kun je er actief aan werken om deze niet te laten doorschemeren in je gedrag.
Gelijke behandeling
Zorg ervoor dat je alle kinderen gelijk behandelt. Dit betekent niet dat je ze precies hetzelfde moet behandelen, maar wel dat je eerlijk en rechtvaardig bent in je behandeling.
Communicatie
Praat met je kinderen. Als ze zich minder begunstigd voelen, stel ze dan gerust dat dit niet betekent dat je minder van ze houdt. Het kan ook helpen om te praten over waarom ze zich zo voelen en te proberen hun zorgen weg te nemen.
Individuele tijd
Besteed individuele tijd aan elk kind. Dit kan hen helpen zich speciaal en gewaardeerd te voelen.
Waardering uiten
Probeer elk kind te prijzen voor hun unieke kwaliteiten en talenten. Dit kan helpen om hen zelfvertrouwen te geven en te laten zien dat je ze waardeert om wie ze zijn, niet om wat ze doen of bereiken.
De mythe doorbreken
Het is belangrijk om te begrijpen dat het hebben van een lievelingetje niet per se een teken is van slecht ouderschap. Het is menselijk en begrijpelijk om meer affiniteit te hebben met het ene kind dan met het andere op basis van gedeelde interesses of persoonlijkheden. Maar het is cruciaal om ervoor te zorgen dat deze voorkeur de relaties binnen het gezin niet schaadt.
Ouderschap is geen exacte wetenschap, en we maken allemaal fouten. Maar door bewustzijn, communicatie en eerlijke behandeling kan je ervoor zorgen dat je kinderen zich geliefd en gewaardeerd voelen, ongeacht wie je “lievelingetje” is.
Extra informatie
Voorbereiden op de komst van een zusje of broertje
Stress en ouderschap: Hoe houd je het zo ontspannen mogelijk?
Wat zegt de leerplicht over vakantiedagen buiten de schoolvakanties?
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com