Medicijnenstrijd: Hoe laat je kinderen eenvoudig medicijnen slikken?

Als je kind wel eens goed ziek is geweest, dan weet je als ouder dat het geven van medicijnen aan de kleintjes, nogal een uitdaging kan zijn, of met andere woorden: een strijd. Lastig, want vaak betekenen deze drankjes of pilletjes een weg naar genezing. Het is dus hartstikke belangrijk dat zij deze medicijnen slikken. Maar ja, hoe krijg je dit op een humane manier voor elkaar? Weten dat iedere ouder hiermee topt, is een fijne wetenschap, maar lost natuurlijk nog niks op. Vandaar deze blog met tips & tricks.

Hoe laat je kinderen medicijnen slikken?

Vraag naar een kauwtabletje of ander alternatief

Sommige kinderen hebben meer moeite met drankjes, anderen met pilletjes. Ieder kind is anders en het is belangrijk dat je hierop inspeelt. Mijn peuter vond het geen moeite om pilletjes te slikken en deed dit veel liever dan vieze drankjes drinken. Vaak wordt door de apotheek voor de kleintjes gekozen voor medicatie in vloeibare vorm. Maar dat geldt dus niet voor ieder kind. Andere kinderen vinden het misschien prettig om de medicijnen als kauwtablet of zetpil (anaal) in te nemen. Het is dus een kwestie van experimenteren wat bij jou kind het beste werkt.

Begrip en communicatie

De eerste stap in het proces is begrip en communicatie. Het is belangrijk om te begrijpen waarom je kind weerstand biedt tegen het innemen van medicijnen. Is het de smaak? De textuur? Of misschien de angst voor de onbekende effecten? Door met je kind te praten, kun je gerichter te werk gaan.

Smaak maskeren

Veel kinderen vinden de smaak van medicijnen onaangenaam. Een manier om dit probleem aan te pakken, is door de smaak te maskeren. Dit kan door de medicatie te mengen met een klein beetje van hun favoriete sap of voedsel. Zorg ervoor dat je dit eerst met de apotheker of arts overlegt, want sommige medicijnen mogen niet gemengd worden met bepaalde voedingsmiddelen.

Dit kun je ook toepassen bij pilletjes. Belangrijk om de pilletjes dan eerst fijn te maken. In poedervorm is het makkelijker ergens doorheen te mengen.

Spelletjes en beloningen

Maak van het medicijnmoment een spel. Je kunt bijvoorbeeld een beloningssysteem opzetten waarbij je kind een sticker krijgt elke keer dat ze hun medicijn nemen. Na een bepaald aantal stickers kunnen ze een kleine beloning krijgen. Dit maakt het proces leuker en geeft je kind iets om naar uit te kijken.

Juiste hulpmiddelen gebruiken

Gebruik de juiste hulpmiddelen. Voor vloeibare medicijnen kan een doseerspuit of -pipet nuttig zijn. Deze tools kunnen helpen de medicijnen nauwkeuriger te doseren en maken het gemakkelijker om de medicatie achter op de tong te plaatsen, waar de smaak minder sterk is.

Positieve aandacht

Complimenteer je kind als ze hun medicijnen innemen zonder een scène te maken. Positieve aandacht kan een krachtige motivator zijn voor kinderen.

De kracht van voorbeeldgedrag

Kinderen leren door na te doen. Als ze zien dat jij of een ouder broertje of zusje ook medicijnen inneemt, kan dit hen aanmoedigen om hetzelfde te doen. Je kunt zelfs doen alsof je samen met je kind medicijnen neemt.

Maak het onderdeel van een routine

Kinderen gedijen op routine. Probeer het nemen van medicijnen in te bouwen in hun dagelijkse routine. Als het een vast onderdeel wordt van hun dag, zoals tandenpoetsen, kan het minder weerstand oproepen.

Extra informatie

Je kind lust niets, wat kan je hieraan doen?
Diabetes bij kinderen, wat zijn de symptomen?
De najaarssymfonie van snotneuzen & snottebellen

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *