Het digitale tijdperk waarin we leven, brengt zowel fantastische mogelijkheden als lastige uitdagingen met zich mee. Voor onze pubers vormt de smartphone een essentieel onderdeel van hun leven, maar hoe begeleiden we hen verstandig in dit gebruik?
Begin met een open gesprek
Je puber begeleiden in het gebruik van hun smartphone, begint bij een open gesprek. Laat hem begrijpen waarom het belangrijk is om verantwoordelijk met deze technologie om te gaan. Benadruk de voordelen, zoals het gemakkelijk in contact blijven met vrienden en toegang tot nuttige informatie. Maar wees ook eerlijk over de mogelijke valkuilen zoals cyberpesten, te veel schermtijd en de risico’s van het delen van persoonlijke informatie.
Stel redelijke grenzen
Als ouder is het belangrijk om duidelijke grenzen te stellen. Je wilt niet dat je kind de hele dag naar het scherm van zijn of haar smartphone staart. Overleg over deze grenzen en probeer samen tot een overeenkomst te komen. Maak bijvoorbeeld afspraken over hoeveel schermtijd per dag acceptabel is en op welke momenten de smartphone uit moet zijn (zoals tijdens maaltijden en voor bedtijd).
Gebruik ouderlijk toezicht
Er zijn tal van apps en instellingen op de meeste smartphones die je kunnen helpen bij het handhaven van deze grenzen. Ouderlijk toezicht kan bijvoorbeeld het downloaden van bepaalde apps blokkeren, de hoeveelheid schermtijd beperken en zelfs het surfgedrag van je kind volgen. Dit kan een handig hulpmiddel zijn om ervoor te zorgen dat je kind veilig blijft online.
Onderwijs over online veiligheid
Net zoals we onze kinderen leren om veilig de straat over te steken, moeten we hen ook leren hoe ze veilig kunnen surfen op het internet. Leer je kinderen over de risico’s van het delen van persoonlijke informatie, het belang van sterke wachtwoorden en hoe ze online pesten kunnen herkennen en vermijden.
Geef het goede voorbeeld
Kinderen leren veel van het observeren van het gedrag van hun ouders. Als je zelf voortdurend naar je smartphone staart, kan je moeilijk verwachten dat je kinderen dat niet zullen doen. Probeer daarom zelf ook bewust met je smartphone om te gaan. Zorg voor telefoonvrije momenten, bijvoorbeeld tijdens het avondeten, en leg je telefoon buiten het zicht als je niet aan het werk bent of geen berichten verwacht.
Ondersteun positief smartphonegebruik
Niet al het smartphonegebruik is negatief. Er zijn tal van educatieve apps en bronnen die je kinderen kunnen helpen bij hun huiswerk of die hun algemene kennis kunnen vergroten. Moedig dit soort positief smartphonegebruik aan en help hen bij het vinden van nuttige apps. Dit kan een geweldige manier zijn om technologie te integreren in hun leerproces.
Moedig offline activiteiten aan
Hoewel het belangrijk is om te weten hoe je een smartphone op een gezonde manier gebruikt, is het ook essentieel om tijd offline door te brengen. Moedig je kinderen aan om deel te nemen aan fysieke activiteiten, tijd met vrienden door te brengen zonder telefoons, te lezen of gewoon buiten te zijn.
Wees alert op tekenen van problematisch gebruik
Houd de gewoontes van je kinderen in de gaten en let op tekenen van overmatig gebruik, zoals angst als ze hun telefoon niet bij zich hebben (nomofobie), isolatie, slechte schoolprestaties of slaapproblemen. Als je je zorgen maakt, praat er dan met je kind over en raadpleeg indien nodig een professional.
Houd het gesprek gaande
De technologie verandert voortdurend, net als de sociale media trends die je kinderen volgen. Blijf regelmatig met hen praten over hun smartphonegebruik. Dit zal je niet alleen op de hoogte houden van hun gewoonten, maar zal hen ook laten zien dat je betrokken en geïnteresseerd bent.
Extra informatie
Kinderarbeid in Nederland, een kruispunt van moderne ethiek
Toen was je kind ineens een puber
Tijden veranderen, en pubers ook!
Vanaf welke leeftijd aan de smartphone?
De puberteit, wat kun je verwachten?
Social media en de privacy van je kind
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com