Vloeien na de bevalling, waar is dat goed voor?

Na de bevalling begint een nieuwe fase in je leven: het herstel. Vloeien na de bevalling (postpartum bloedingen), is een van die dingen die je lichaam doet om zichzelf te herstellen. Simpel gezegd is het een manier om het baarmoederslijmvlies en ander weefsel dat je lichaam niet meer nodig heeft, te verwijderen. Het is eigenlijk een soort super-menstruatie die kan variëren van een paar dagen tot een paar weken.

Vloeien na de bevalling

Is dat veel bloed?

De eerste paar dagen kan het vloeien best heftig zijn. We hebben het hier niet over een klein beetje, maar over flinke hoeveelheden bloed en stolsels. Het kan zelfs lijken op een scene uit een horrorfilm, maar geen paniek! Dit is volkomen normaal. Meestal neemt het na een paar dagen af en wordt het meer als een normale menstruatie. In de loop van de tijd zal de kleur ook veranderen, van felrood naar roze en uiteindelijk naar een meer bruinige tint.

Wanneer moet ik naar de dokter?

Nu we het toch over bloed hebben, wanneer is het te veel? Als het vloeien niet afneemt, of als je grote stolsels blijft verliezen, is het tijd om even met de dokter te bellen. Ook als je lichte koorts krijgt, een nare geur opmerkt, of andere symptomen ervaart die je zorgen baren, schroom niet om professioneel advies in te winnen. Het is altijd beter om het zekere voor het onzekere te nemen.

Ondergoed en maandverband

Laten we even eerlijk zijn: je sexy lingerie kun je beter even opbergen. In deze periode zijn comfort en functionaliteit belangrijker. Ga voor groot, zacht ondergoed en stevig maandverband. Vermijd tampons of menstruatiecups in deze periode, omdat het gebruik daarvan het risico op infecties kan verhogen.

Wat kan ik doen om het vloeien te beperken?

Nou, ten eerste: rust. Je lichaam heeft zojuist een topprestatie geleverd en heeft tijd nodig om te herstellen. Door rust te nemen, help je je lichaam om het vloeien efficiënter te laten verlopen. Lichte beweging kan ook helpen, maar overleg altijd eerst met je arts voordat je weer begint met sporten of andere fysieke activiteiten.

Hoe zit het met seks?

Goede vraag! Het is verstandig om te wachten met seksuele activiteit tot het vloeien volledig is gestopt en je dokter groen licht geeft. Meestal is dit ongeveer zes weken na de bevalling. En denk eraan, zelfs als je borstvoeding geeft, is het mogelijk om vrij snel weer zwanger te worden. Dus vergeet niet om anticonceptie te regelen.

Een emotionele rollercoaster

Naast het fysieke aspect kan het vloeien ook emotioneel belastend zijn. Hormonen vliegen alle kanten op, en dat kan je gevoelens flink beïnvloeden. Dus als je je een beetje down voelt, weet dan dat dit normaal is. Praat erover met je partner, vrienden, of zorgverlener.

Onthoud dat iedere vrouw anders is en dat het herstelproces voor iedereen uniek is. Het allerbelangrijkste is om naar je lichaam te luisteren en de nodige medische adviezen op te volgen. En vergeet niet, je bent niet alleen! Iedere moeder gaat door deze fase heen. Dus omarm het, zorg goed voor jezelf, en geniet van je nieuwe leven als ouder.

Heb je nog meer vragen of opmerkingen? Laat gerust een reactie achter. Laten we de taboes doorbreken en openlijk praten over wat het echt betekent om een nieuwe mama te zijn!

Extra informatie

Herstellen na de bevalling, hoe lang heb je nodig?
Herstellen van de vagina na een bevalling
Wat zit er in een kraampakket?
De kraamtijd: 10 tips voor een onvergetelijke en fijne ervaring

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *