Wat zijn de gevolgen van een voorliggende placenta?

Laten we eerst kijken wat een voorliggende placenta (placenta praevia) precies is. De placenta is een geweldig orgaan dat zich ontwikkelt tijdens de zwangerschap om de baby te voeden en te beschermen. Normaal gesproken hecht de placenta zich aan de bovenkant of zijkant van de baarmoeder. Maar soms, in ongeveer 1 op de 200 zwangerschappen, nestelt de placenta zich aan de onderkant van de baarmoeder, dicht bij of over de baarmoederhals. Dit wordt een voorliggende placenta genoemd.

Wat zijn de gevolgen van een voorliggende placenta?

Hoe weet je of je een voorliggende placenta hebt?

Een voorliggende placenta of placenta praevia wordt meestal niet op basis van symptomen ontdekt, maar tijdens een routine-echo in het tweede trimester​. Soms kondigt de aandoening zichzelf aan in het derde trimester en af en toe eerder met de volgende symptomen:

Bloeding
Placentaproblemen, waaronder placenta praevia, zijn de meest voorkomende oorzaak van hevig vaginaal bloedverlies in het latere deel van de zwangerschap. Ongeveer 2 op de 3 vrouwen met placenta praevia ervaren wat pijnloos, helderrood bloedverlies (niet alleen vaginale, wat vaak normaal is). Echter, ongeveer 1 op de 3 vrouwen met deze aandoening bloeden helemaal niet​.

Krampen
Hoewel het niet gebruikelijk is om pijn te voelen, ervaren sommige vrouwen met placenta praevia krampen of contracties, hoewel dit meestal gebeurt in combinatie met bloedingen​.

Stekende positie
Je baby heeft meer kans om in een stuitligging te zijn als je placenta praevia hebt. Dat komt omdat in een typische zwangerschap de meest comfortabele positie voor een baby in het derde trimester met het hoofd naar beneden ligt aan de onderkant van de baarmoeder, waar de meeste ruimte is. Maar met placenta praevia bezet de placenta die ruimte waar het hoofd van je baby normaal gesproken naartoe zou trekken. Dat kan ertoe leiden dat ze in een stuitligging blijft (of ernaartoe beweegt)​.

Gevolgen en risico’s van een voorliggende placenta

Nu we weten wat een voorliggende placenta is, wat zijn dan de mogelijke gevolgen en risico’s? Hier zijn een paar dingen die je moet weten:

Vroegtijdige bevalling en bloedingen

Een van de meest voorkomende risico’s van een voorliggende placenta is vroegtijdige bevalling en bloeding. Dit komt doordat de placenta, die zich dicht bij of over de baarmoederhals bevindt, kan beginnen te bloeden als de baarmoederhals begint te verwijden en te verweken in voorbereiding op de bevalling.

Keizersnede

Met een voorliggende placenta is er een grotere kans op een keizersnede. Dit komt omdat de placenta de baarmoederhals kan blokkeren, waardoor een natuurlijke bevalling onmogelijk wordt. In deze gevallen is een keizersnede de veiligste manier om de baby te bevallen.

Wat te doen bij een voorliggende placenta

Dus, je weet nu wat een voorliggende placenta is en welke risico’s dit met zich meebrengt. Maar wat moet je doen als je deze diagnose krijgt? Hier zijn een paar stappen die je kunt nemen:

Zoek medische hulp

Het is erg belangrijk om regelmatige prenatale zorg te krijgen als je een voorliggende placenta hebt. Je arts zal je mogelijk vragen om seksuele activiteit, lichamelijke inspanning en onnodige reizen te vermijden vanwege het verhoogde risico op bloedingen​.

Regelmatige controle en opvolging

Naarmate de zwangerschap vordert, groeit de placenta meestal naar de bovenkant van de baarmoeder en de meeste laagliggende placenta’s zullen tegen het derde trimester “weg” zijn van de baarmoederhals. Het wordt aanbevolen om rond de 32 weken een vervolg-echografie te laten doen om de locatie van de placenta opnieuw te beoordelen. Als de placenta dan nog steeds minder dan 2 centimeter van de baarmoederhals verwijderd is, dan wordt er nog een onderzoek aanbevolen rond de 36 weken​.

Vertrouwen

Hoewel een voorliggende placenta bepaalde risico’s met zich meebrengt, is het belangrijk om te weten dat elke zwangerschap uniek is en dat de meeste vrouwen met een voorliggende placenta gezonde baby’s ter wereld brengen. Vrouwen die aan het einde van de termijn nog steeds een voorliggende placenta hebben, kunnen een vaginale bevalling hebben, maar er is wel een grotere kans op een spoedkeizersnede, vooral als ze een laagliggende marginale sinus hebben. Bloedingen na de bevalling zijn ook vaker voorkomend bij vrouwen met een laagliggende placenta, ongeacht of de laagliggende placenta zich heeft opgelost of niet​.

Het allerbelangrijkste is om in nauw contact te blijven met je verloskundige of gynaecoloog.

Extra informatie

Bloedverlies tijdens de zwangerschap: Wat kunnen de oorzaken zijn?
Zwangerschapskwaaltjes ABC: wat zijn de meest voorkomende?
Hoe ga je om met zwangerschapsoedeem?
Je voeten en benen tijdens de zwangerschap
Welke zwangerschapscontroles kun je verwachten en waar dienen ze voor?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *