Wiegendood, ook wel bekend als Sudden Infant Death Syndrome (SIDS), is een onderwerp waar vaak een taboe op ligt. Toch is het belangrijk hierover te praten en onszelf goed te laten informeren. Kennis is immers macht, toch? Laten we dus dieper in dit onderwerp duiken en kijken hoe we onze kleintjes zo veilig mogelijk kunnen te houden.
Wat is wiegendood eigenlijk?
Wiegendood is de term die wordt gebruikt om de plotselinge en onverklaarbare dood van een schijnbaar gezonde baby te beschrijven, meestal tijdens de slaap. Het wordt zo genoemd omdat het vaak gebeurt bij baby’s die in hun wiegje slapen, maar het kan ook gebeuren wanneer de baby in een autostoeltje, kinderwagen, of zelfs op de schoot van iemand slaapt. Het is een van de meest voorkomende oorzaken van sterfte bij zuigelingen tussen de leeftijd van een maand en een jaar.
De risicofactoren van wiegendood
Hoewel de precieze oorzaak van wiegendood niet bekend is, zijn er enkele risicofactoren die de kans op wiegendood kunnen vergroten. Deze omvatten:
Roken tijdens de zwangerschap of in de omgeving van de baby
Roken, zowel tijdens de zwangerschap als na de geboorte, kan de kans op wiegendood aanzienlijk verhogen.
Onveilige slaapomgeving
Een slaapomgeving met zachte oppervlakken, losse dekens, knuffeldieren, of andere voorwerpen die de ademhaling van de baby kunnen belemmeren, kan het risico op wiegendood vergroten.
Slaappositie
Het wordt sterk aangeraden om baby’s op hun rug te laten slapen, omdat slapen op de buik of zij het risico op wiegendood kan verhogen.
Slaaptraining voor baby’s: Zo slaapt je baby lekker door! (En jij dus ook)
Dit e-book is bedoeld voor ouders die hun baby willen helpen doorslapen. Het biedt praktische tips, slaaptrainingstechnieken en ondersteuning bij het creëren van een ideale slaapomgeving. Daarnaast behandelt het boek ook het belang van voeding, het omgaan met slaapregressie en het bevorderen van zelfstandigheid bij het slapen. Met behulp van dit e-book kun je een slaapritueel opbouwen en leren omgaan met slaapassociaties.
Hoe kunnen we wiegendood voorkomen?
Hoewel wiegendood niet volledig te voorkomen is, zijn er een aantal maatregelen die je kunt nemen om het risico te verminderen. Deze omvatten:
Creëer een veilige slaapomgeving
Zorg ervoor dat je baby slaapt op een stevig matras met een strak passend laken. Vermijd losse dekens, kussens, knuffeldieren, en andere items die een verstikkingsgevaar kunnen vormen.
Leg je baby op zijn rug om te slapen
Baby’s die op hun rug slapen, lopen een lager risico op wiegendood dan baby’s die op hun buik of zij slapen.
Vermijd roken rondom je baby
Zowel passief roken als roken tijdens de zwangerschap kunnen het risico op wiegendood aanzienlijk verhogen. Het is dus belangrijk om een rookvrije omgeving voor je baby te creëren.
Gebruik een babyfoon
Hoewel babyfoons wiegendood niet kunnen voorkomen, kunnen ze wel helpen om ouders te waarschuwen als er iets mis lijkt te zijn.
Gebruik een angelcare
Een angelcare registreert de beweging van je baby, ademhaling is ook beweging. Als de angelcare enige tijd geen beweging signaleert, gaat er een alarm af. Je bent dan gelijk gealarmeerd om even bij je kindje te gaan kijken.
Welke leeftijd meeste kans op wiegendood?
De meeste gevallen van wiegendood treden op wanneer een baby tussen de 2 en 4 maanden oud is. Het risico blijft verhoogd tot de baby ongeveer een jaar oud is. Hoewel het na die tijd mogelijk is, is wiegendood na het eerste levensjaar uiterst zeldzaam.
Hoe vaak komt wiegendood voor?
In Nederland waren de incidentiecijfers voor wiegendood (SIDS) tussen 2002 en 2010 laag, met een ratio van 0,19 per 1000 levendgeborenen. Sinds 2017 is er een lichte toename in de SIDS-incidentie. In 2019 stierven in Nederland plotseling en onverwacht 31 baby’s, waarvan 13 gevallen (dus gemiddeld 1 per maand) geclassificeerd werden als wiegendood bron.
Wat moet je doen als je je baby niet wakker krijgt?
Het kan soms moeilijk zijn om een diep slapende baby wakker te krijgen, maar als je baby niet reageert op normale prikkels zoals zachtjes aanraken of praten, dan is dat reden tot zorg.
Hier is wat je moet doen:
- Probeer je baby wakker te maken:
Schud zachtjes aan het voetje van je baby of kietel zachtjes onder de voetjes. Je kunt ook proberen om het luier van je baby te verschonen om hem of haar wakker te maken. - Kijk naar tekenen van ademhaling:
Let op de borst en buik van je baby om te zien of deze op en neer gaan. Je kunt ook je oor dicht bij de mond en neus van je baby houden om te luisteren naar ademgeluiden. - Bel de hulpdiensten:
Als je baby nog steeds niet reageert en je bent bezorgd, bel dan onmiddellijk de hulpdiensten.
Het is belangrijk te weten dat baby’s in de eerste paar maanden van hun leven heel diep kunnen slapen. Soms kunnen ze zo diep slapen dat ze moeilijk wakker te maken zijn. Dit is normaal en meestal geen reden tot zorg. Echter, als je baby helemaal niet reageert, of als er andere tekenen van ziekte of nood zijn, moet je meteen medische hulp zoeken.
De impact van wiegendood
Wiegendood kan een verwoestende impact hebben op gezinnen. Het verlies van een kind is ondenkbaar, en het plotselinge en onverklaarbare karakter van wiegendood kan het rouwproces nog moeilijker maken. Het kan van belang zijn om hulp te zoeken in het rouwproces.
Wiegendood is een onderwerp dat veel ouders en verzorgers zorgen baart. Hoewel het een relatief zeldzame gebeurtenis is, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de risicofactoren en preventieve maatregelen om je kleintje zo veilig mogelijk te houden.
Extra informatie
Hoe maak je veilig het bedje op van een baby?
De kraamtijd: 10 tips voor een onvergetelijke en fijne ervaring
20 Manieren om je baby te troosten als hij huilt
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com